
Evlerde kalmak zorunda olduğumuz pandemi döneminde zamanın çoğunu sosyal mecralarda geçirirken bizi seyahat etmeye teşvik eden bir sürü yazı her an karşımıza çıkabilir. Peki ya pandemi? İşte can alıcı kısımda tam bu değil midir? Seyahat etmek birçoğumuz için en güzel terapiyken hem de.. Seyahatten mi vazgeçmeli yoksa pandemi kurallarını hatim edip yollara mı düşmeli? İşte bu sorunun cevabı herkeste farklı elbet sen yine de nerede olursan ol tedbirini al! Şimdi biz başka bir sorunun cevabını inceleyelim seninle “Gebelikte veya Emzirme Döneminde Seyahat Nasıl Olmalı?
Gebelikte Seyahat ve Pandemi Dönemi
Mutlaka yanınıza fazladan maske, dezenfektanınızı almalısınız. Gebelikte maske kullanmama durumu söz konusu değildir unutmayın bizi maske, mesafe, hijyen koruyacak! HES kodunuzu oluşturmayı unutmayınız.
Gebelikte seyahat eğer riskli bir durum söz konusu değilse her dönemde yapılabilmektedir. Elbette daha konforlu ve risk almak istemiyorsak ikinci trimester dediğimiz 14-28. Gebelik haftaları arasını tercih etmelisiniz. 28. Gebelik haftasından sonra 35.haftaya kadar doktor raporunuz olamadan uçak seyahatleri yapamayacaksınız. Eğer birden fazla bebeğe hamileyseniz 28.-31. Gebelik haftaları arası doktor raporu ile uçabilir ancak 32.haftadan sonra uçağa doktor raporunuz olsa dahi alınmayacaksınızdır. (Not: Tarihleri uçacağınız firmadan öğrenmelisiniz, değişiklik söz konusu olabilir.)
Kendi aracınız ile seyahat edecekseniz herhangi bir süre kısıtlaması bulunmayacaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken ilk ve son üç ay daha zor geçebileceğidir. Uzun süre hareketsiz kalınması istenen bir durum değildir özellikle 28. Gebelik haftasından sonra bu durum zorlayıcıdır. Yolculuklarımızı kısa mesafelere planlamalı, uzun yola gideceksek eğer en fazla 2 saatte mola vermeli 15 dakika yürüyüş veya bacak egzersizi yapmalısınız. Otobüs ile yolculuk yapıyorsak koridor tarafında oturmalı ve kısa yürüyüş yaparak hareket etmeliyiz. Uzun süre hareketsiz kalmak bacaklarda kan göllenmesi, ödem ve daha ciddi sorun olan pıhtı oluşumuna sebep olabilir. Molalarımızı açık havada tercih etmelisiniz. Maskenizi kapalı alanda çıkartmamaya özen göstermeli mesafenizi daima korumalısınız. Seyahatinizi planlarken doktorunuz ve var ise doğum koçunuz ile görüşmeli onay almalısınız. Riskli bir durumunuz, kronik bir rahatsızlığınız bulunuyorsa mutlaka doktorunuz tavsiyesi ile varis çorabı veya sıkı bir çorap giyerek seyahat etmeyi unutmayınız.
Uçak ile uzun bir yolculuk yapacaksanız koridor tarafını tercih etmelisiniz bu daha kolay hareket edebilmenize ve bacaklarınızı gevşetmenize yardımcı olacaktır. Uçak yolculuklarında maske kullanmalısınız ancak ventilli maske kullanımının yasak olduğunu unutmamalısınız. Siperlik kullanabilirsiniz. Cerrahi maske kullanıyorsanız 4 saatte bir değiştirmelisiniz. En önemli nokta ise ister arabanız ile ister uçak ile yolculuk edecek olun emniyet kemerinizi asla çıkartmayın!
Gemi yolculuğu yapacaksanız deniz tutması dediğimiz mide bulantısı, baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Akupresür noktalarına baskı yapan bileklikler bu durumda size yardımcı olacaktır. Yanınıza lavanta yağı ve zencefilli sakız, zencefil almalısınız. Lavanta yağı sizi sakinleştirecek ve zencefilin kokusunu aldığınızda dahi bulantınız azalacak. Size ve bebeğinize asla zararı olmayan bu üç yöntemin mutlaka faydasını göreceksiniz. Gemi yolculularında en sık karşılaşılan diğer sorun dahi viral enfeksiyonlardır. Sık sık ellerinizi yıkamayı unutmamalısınız.
Seyahat edeceğiniz ülkenin muhakkak seyahat kurallarını okumalısınız. Yapılması gereken aşılar söz konusu olduğunda doktorunuza danışmadan yaptırmamalısınız. Özellikle covid-19 aşıları hakkında gideceğiniz ülkenin kurallarına dikkat etmelisiniz. Gideceğiniz ülkede sıtma çok fazla görüyorsa gebelikte gitmemelisiniz. En önemli konulardan biri de içme suyu. Unutmayın içme suyu viral enfeksiyonların yayılımını arttırır. Emin olmadığınız suyu kaynatmadan içmemelisiniz. En az 1 dk kaynatılmış musluk suyu en ideal su seçimi olacaktır sizin için. Dişinizi fırçalarken de kaynatılmış su kullanmayı ihmal etmeyiniz. Buz kullanımını da dikkatle yapınız hangi su ile elde edildiğini öğrenmelisiniz.
Hijyen kurallarına dikkat etmeli asla tuvaletinizi tutmamalısınız. Yolculuklarda sık sık tuvalete gitmelisiniz. Ellerinizi kapı kulplarına dokunduktan sonra yıkamalısınız. Klozet kullanacaksanız idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için tuvaletinizi yaptıktan sonra 10-15 saniye hafif öne eğilerek beklemelisiniz. Bu mesanede idrar kalmasını önleyecektir. Ellerinizi yıkama şansınız var ise dezenfektan kullanımından kaçınmalısınız. Tuvaletiniz gelecek endişesi ile asla su içmeyi kısıtlamamalısınız. Yolculuk öncesi gaz yapacak gıdalar tüketmemelisiniz.
Gittiğiniz bölgenin sağlık sistemini araştırmalı yanınıza sigortanızı ve en son gittiğiniz doktor randevunuzun tahlil sonuçlarını yanınıza almalısınız. Yurtdışı seyahati ise tahlil sonuçlarınızı ingilizce olarak hazırlatmayı unutmayınız. Uçak ile seyahat ediyorsanız gebelik tarihinize göre gerekiyor ise doktor raporunuzu uçuştan 7 gün önce ıslak imzalı olarak hazırlatmalısınız. Kalacağınız yere en yakın sağlık kurumlarını incelemeli, telefon numaralarını not etmelisiniz. Gebeliğinizin son üç ayında seyahat ediyorsanız hastane çantanızı mutlaka yanınıza almalısınız.
Emzirme Döneminde Seyahat ve Pandemi
Emzirme elbette en doğal ve mucizevi bir olaydır. İster pandemi dönemi olsun ister olmasın bebeğimizi emzirmeyi asla ihmal etmemeliyiz. Anne sütü koruyucu antikorlar içerir ve bebeğimizi birçok enfeksiyondan korur. Pandemi döneminde bebeğimizi emzirmek bağışıklığı güçlendirmek için oldukça önemlidir. Bu durum seyahat ettiğimizde bizi zorlayabilir. Siz tedbirli olursanız keyifli ve sağlıklı bir yolculuk sizi bekliyor olacaktır.
Mümkünse kendi aracınız ile seyahat etmelisiniz. Sık sık mola vermeli, sakin yerleri tercih etmeliyiz. Otobüs yolcuğuluğu yapıyorsak maske takmayı ihmal etmemeliyiz. Emzirme odasında emzireceksek mutlaka bebeğimizi izole etmek için örtü kullanmalıyız. Emzirmeden önce mutlaka ellerimizi yıkamalı ve maske takmaya devam etmeliyiz.
Uçak yolculuğu yapıyorsak cam kenarı tercih etmemiz bizim için faydalı olacaktır. HES kodunuzu oluşturmayı ve maskenizi unutmamalısınız. 2 yaş altı bebekte maske kesinlikle takmamalısınız. HES kodu 2 yaş altı bebekte istenmemektedir yine de havayolu firmanızın talimatlarına göz atmanızda fayda olacaktır. Uçak iniş ve kalkışlarında bebeğimizi emzirmek kulaklarındaki basınç hissini ortadan kaldıracaktır. Emzirme esnasında örtü kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Sık temas edilen yüzeylere dokunmuşsak mutlaka ellerimizi dezenfekte etmeliyiz.
Eğer sütümüzü sağacaksak el hijyenine özen göstermeliyiz. Sütleri özel anne sütü taşıma çantalarına veya paketlere koyarak taşıyabiliriz. Paketlerin üzerine mutlaka tarih yazmayı unutmayınız. Anne sütü oda ısısında 3 saat kadar saklanabilir. Daha uzun bir yolculuk yapıyorsak yanımıza buz torbaları olan soğutucu almamız gerekecektir. Böylece sütü 24 saat saklayabilir gerekli durumda sıcak su içerisinde çözdürerek kullanabiliriz. Sütlerimizin ne kadar değerli olduğunu zaten anlatmıştım çöpe atılmasını asla istemeyiz. Bu sebeple uçak kullanacaksak mutlaka sıvı limitlerine göz atmalısınız.
Kendi sağlığımızı unutmamalı yanımıza sağlıklı atıştırmalıklar almalı, bol su içmeli ve uykusuz kalmamaya özen göstermeliyiz. Unutmayın yolculukları keyifli hale getirmek bizim elimizde. Detaylı bir plan, kötü bir sona gitmez. “Peki ya sağlık?” dediğini duyar gibiyim işte bu noktada tatilsepeti.com senin en büyük yardımcın olacaktır. Pandemi koşullarına uygun tatil destinasyonlarını kolayca bulabilirsin. Tatilini planlarken sağlığını önemseyen tatilsepeti.com adresine bakmayı sakın unutma!
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşiresi- Doğum Destekçisi Kamer SAYGIN
instagram adresim; @kamersaygin