
Birbirinden farklı milletlere ev sahipliği yapan kıymetli topraklara sahip olan ülkemiz, hemen her milletin sosyokültürel özelliklerini ve o dönemlerde inşa edilen benzersiz kültürel mirasları günümüze kadar korumuş ve korumaya devam ediyor. Başta tarihseverler olmak üzere her kesimden ve ülkeden tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği bu kıymetli yapı ve tarih kokan topraklar; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Eğer siz de Türkiye’nin tarih kokan en eski yerleşim yerleri ve buralarda bulunan tarihi yapılarla bir seyahat planlamak ve buram buram tarih kokusu almak isteyenlerdenseniz, rehber niteliği taşıyan yazımızı inceleyebilirsiniz.
Efes Antik Kenti – İzmir
İzmir‘in Selçuklu ilçesinde yer alan ve en çok ziyaret edilen tarihi yerleşim yerlerinden biri olan Efes Antik Kent’inin ilk kalıntılarının M.Ö. 6000’li yıllardaki Cilalı Taş Devri’ne kadar dayandığı biliniyor. Efes Antik Kenti sınırları içerisinde bulunan tarihi Celsus Kütüphanesi’nin Roma döneminde yaklaşık 14.000 kitap içeren iki katlı bir kütüphane olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda dünyanın 7 harikasından biri sayılan ve Hellenistik Dönem’in en büyük tapınağı olan mermer heykelleri ile ünlü Artemis Tapınağı da bu tarihi kent içerisinde yer alıyor. Bu değerli yapıtlar ile çok sayıda tarihçinin dikkatini çeken ve araştırmaların sürekli olarak devam ettiği tarihi bölgede, son yıllarda yapılan kazılar sonucunda elde edilen veriler, bölgenin Hititlere de ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor. Profesyonel rehber anlatımları ile tarihi adeta yerinde yaşatan çeşitli turların düzenlendiği Efes Antik Kenti, tarih gezisi rotalarının vazgeçilmez noktası olarak biliniyor.
Afrodisias Antik Kenti – Aydın
Adını aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten alan tarihi kent, M.Ö 5. yüzyılda kurulmuş ve Roma İmparatorluğu döneminde başta heykelcilik olmak üzere birçok sanat alanının merkezi olarak anılıyor. Kentin en önemli yapısı olarak görülen Afrodit Tapınağı, arkaik dönemde yapıldığı düşünülen değerli tarihi yapılar arasında yer alıyor. Dört kapı olarak bilinen Tetrapylon, Zoilos tarafından yaptırıldığı düşünülen Antik Tiyatro ve daha birçok kıymetli yapının bulunduğu Afrodisias Antik Kenti; 2017 yılı itibariyle UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi kapsamında korunuyor. Aydın’a yapacağınız bir gezi ile hem tarih kokan eşsiz kenti hem de kazılarda elde edilen kalıntıların yer aldığı Afrodisias Müzesi’ni gezme imkânı bulabilirsiniz.
Aspendos Antik Kenti – Antalya
Antalya‘nın Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Kenti, tarihi Amfi Tiyatrosu ile ünlü gözde antik kentlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaretçisi olan Amfi Tiyatro, Selçuklu ve Bizans dönemlerinde var olduğu bilinen 20 bin kişilik kapasiteye sahip bir kültürel yapı olarak önem kazanıyor. Hem Selçuklulara hem Bizans İmparatorluğu’na hem de Roma gibi birçok farklı medeniyete ait izlerin yer aldığı önemli yapı, mimarisi ile de fazlasıyla dikkat çeken yapılardan biri oluyor. Yüzyıllar önce yapılan bu tiyatronun, sahnedeki sesi en uzağa en iyi şekilde iletmek üzere geliştirilmiş akustik orkestra adı verilen bir özellikte tasarlandığı ve eşsiz bir mimari eser olduğu düşünülüyor.
Aizanoi Antik Kenti – Kütahya
Dünyanın en iyi şekilde korunmuş olan Zeus Tapınağı’nın yer aldığı Aizonai Antik Kenti, her yıl çok sayıda turist ağırlayan kıymetli yapılardan biri olup, tarihçiler tarafından İkinci Efes olarak adlandırılıyor. İmparator Hadrian döneminde yapıldığı bilinen Zeus Tapınağı, yapının altında yer alan tonozlarla örtülü başka bir mekânın bulunması ile de ayrı bir önem kazanıyor. Kent içerisinde yer alan bir diğer önemli yapılardan biri olan stadyum-tiyatro, dünyanın ilk borsa yapısı olarak anılıyor. Fazlaca önemli kalıntının yer aldığı Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret ederek, dünyaca ünlü tarihi ve mimari yapıları yakından görme şansı yakalayabilirsiniz.