
Gezmenin cazibesini ve kattığı o zihinsel yenilenmeyi bilen seyahat severler, gelecek tatil planlarını bir önceki tatilleri bitmeden tasarlar. Siz de bir seyahat tutkunuysanız, içinizden klasik tatil anlayışı olan deniz, kum, güneş üçlüsüne yeni elementler eklemek geçiyor olabilir. Şayet tatil yaparken aynı zamanda farklı yemekleri deneyimlemek istiyorsanız, bu yazı tam size göre. Bir kültür beşiği olan ülkemiz, yeni tatlar arayanların değişmez noktaları arasında yer alır. Hemen hemen her şehrin kendine özgü bir lezzeti var. Seyahatinizi bir lezzet şöleni ile taçlandırmak istiyorsanız, işte Gastro Seyahat Yapmayı Kolaylaştıracak İpuçları
Surların Şehri: Diyarbakır
Eğer yolunuz ülkenin doğusuna düştüyse Diyarbakır’a uğramadan gezinizi bitirmemelisiniz. Surların şehri olan kent, görsel açıdan içinizi ısıtırken, midenizi de şenlendirebilir. Kaburga Dolması ile meşhur olan Diyarbakır, onlarca kebap çeşidiyle de yöresel donelerini sizlere sunmaya hazır. Zengin mezeleriyle dolu sofralara sahip lokantalara lokantalara gitmek yerine farklı hazlar yaşamak isteyenlere şafak vakti Suriçi’nde seyyar satıcılardan dürüm ciğer kebabı yemeyi öneriyoruz. Esnafın hareketlenişini izlerken taze ve az baharatlı ciğer dürümü yemek gezinizde eşsiz bir iz bırakabilir. Çorba severler için ise, sığırın yanak etinden yapılan çürük çorbası iyi bir alternatif. Şehrin tarihi yerlerini gezdikten sonra günün yorgunluğunu Demirciler Çarşısı’nın içindeki handa atabilirsiniz.
Gizli Yemek Hazineleriyle: Gaziantep
Doğunun keyfini sürerken, Gaziantep’e uğramadan olmaz. Baklavası ve fıstığı ile hafızalara kazınmış olan şehrin yemek noktasında da zengin yelpezesi bulunmaktadır. Şehrin tarihi sokaklarında gezerken acıktığınızı fark ettiğinizde sıradan turistler gibi bir restorana uğramak yerine, kemik suyunda haşlanmış nohutun lavaşa sarılmasıyla yapılan nohut dürümü yiyip halk ile kaynaşmanız mümkün. Elbette baklavanın yeri ayrıdır, ancak yöreye has lezzet olan fıstıklı katmer de iyi bir tatlı alternatifi olarak tercih edilmektedir.
Bilinmeyini Tatmak: Antalya
Antalya sahillerine gidip farklı tatlar tatmak isteyenlere ev yemekleri yapan işletmeleri önermek yerinde olacaktır. Ülkenin çoğu yöresinde farklı yollarla yapılsa da, Antalya düğün yemeklerinin baş tacı keşkeği tatmadan ilin yöresel lezzet turunu tamamlamış sayılmazsınız. Dilinize hitap eden lezzet ile zihninizde havaifişekler patlıyor hissi yaşatacak keşkek, şayet size hitap etmediyse çıtır kıvamlı firig biber dolması yöresel lezzet listesinde Antalya’ya bir tik işareti atmanızı sağlayacaktır. Firig biber dolmasını diğer etli kuru biber dolmalarından ayıran özelliği, dışının panelenip kızartılması ve eşsiz lezzetidir.
Farklılığın Tadı: Muğla
Turunuza Ege’yi de katmak isterseniz sizlere Muğla ve Manisa’dan saklı hazineler sunabiliriz. Muğla’ya sadece güneşin ve turkuaz renkli suların tadını çıkarmaya gitmediyseniz, şehrin kültürel yemekleri sizin için değişik bir tatil tablosu çizebilir. Muğla Kebabı bu değişik tablonun en büyük delili olsa gerek. İsminden beklediğiniz klasik kebabın yerine Muğla’nın doğal kaynak sularında çeşitli sebzelerle haşlanmış oğlak eti, sizde “evet bu lezzet turu farklı olacak” düşüncesini uyandıracaktır. Farklılığın dozunu arttırmak isteyenler için ise tamamen ekolojik planlarla denizden toplanan mavi yengecin tadına bakmak için Dalyan’a uğrayabilirsiniz. Caretta Carellalarıyla ile ünlü İztuzu Plajı’na ev sahipliği yapan bu güzel belde, yerel mahsulü olan mavi yengeci ile sizi şaşırtabilir.
Bir Yudum Serinlik: Manisa
İzmir’in gölgesinde kaldığına inanılsa da Manisa, eski medeniyetlerin, özellikle Osmanlının izlerini takip edenler için vazgeçilmez bir adres. Farklı odun közlerinde pişirilen ve farklı marinelere sahip olmasına rağmen neredeyse aynı görünen Manisa ve Salihli Kebapları, ilin yemek denilince akla ilk gelenleri arasında. Ancak şehzadeler şehri size sadece yemekleriyle değil yöresel içecekleriyle de kucak açıyor. Şayet bahar döneminde şehre yolunuz düşerse, mutlaka koruk şerbetinin tadına bakmalısınız. Ham üzümün suyundan yapılan şerbet, mayhoş serinliği ile içinizi ferahlatacaktır. Mesir macunu, sadece bir karışım olmaktan öte, yüzyıllardır değişmeyen bir gelenek olarak ilin bir parçası haline gelmiştir. Sıcak veya soğuk seçenekleriyle klasik mesir macunu baharatlarından hazırlanan sultan çayı ise, hem şifa hem de lezzet kaynağı olarak kentin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alır.