
Parma, İtalya’nın orta ve kuzey kesimi arasında konumlanmış, yaklaşık 200.000 nüfuslu sakin ve şirin bir kasaba. Oldukça şık, tarih ve lezzet dolu bir kent olan Parma, yılın büyük bir bölümünde İtalya’nın diğer turistik noktaları gibi kalabalık ve gürültülü olmadığı için de fark yaratmayı başarıyor. Eğer İtalya’da aşırı turistik olmayan, çok daha yerel, özgün ve dinlendirici bir tatil geçirmek istiyorsan, ya da İtalya’nın kuzeyinden güneyine bir yolculuk planlıyorsan Parma’yı seyahat rotana eklemelisin.
Parma’ya Nasıl Gidilir?
İtalya’nın coğrafi yapısı düşünüldüğünde tam olarak çizme şeklinin bitip, ana karanın başladığı bölgede yer alan Parma, Bologna’yı da kapsayan Emilia Romagna bölgesinde bulunuyor. Ülkemizden direkt uçuşların olmadığı Parma’ya ancak Milano veya Bologna üzerinden gidilebiliyor. Küçük ve kompakt bir şehir olan Parma’da gezebileceğiniz her yere yürüyerek ulaşabiliyorsun. Yaya olarak veya bisikletle tüm şehri gelebileceğin gibi nehrin karşı tarafında yer alan turistik noktalar içinse taksi alternatifini değerlendirebilirsin.
Parma’da Gezilecek Yerler
Parma’da görülmesi gereken yerlerin çoğu mimari, kültür ve doğa odaklı noktalardan oluşuyor. Çoğu birbirine yakın noktalarda konumlanmış olan bu yerleri, acele etmeden rahatça gezebilirsin. Ziyaretçilerine etkileyici kiliseler, irili ufaklı tarihi meydanlar, çeşitli parklar ve müzeler sunan Parma’yı keşfedebilmek için birkaç günlük kısa bir tatil yeterli oluyor.
Parma Katedrali: Şehrin merkezi konumundaki Duomo Meydanı’nda bulunan Parma Katedrali, kentin simge yapıları arasında yer alıyor. Geçmişi 11. yüzyıla kadar uzanan bu muhteşem Katolik kilisesi, ihtişamlı sütunlarla çevrelenmiş iç mimarisi ve zarif detaylarla kaplı Bakire Meryem freski ile kesinlikle görülmeyi hak ediyor.

Vaftizhane: Yine Duomo Meydanı’nda, Parma Katedrali’nin yan tarafında konumlanmış olan ve şehrin diğer bir simge yapısını oluşturan sekizgen biçimine sahip tarihi Vaftizhane (Baptistery), 12. yüzyıldan günümüze kadar uzanan tarihiyle, gotik stiliyle, duvarlarındaki fresklerle ve heykelleriyle ziyaretçilerine büyüleyici bir atmosfer sunuyor.
Garibaldi Meydanı: Orta Çağ döneminin bir getirisi olarak şehirde farklı boyutlarda birçok meydan bulunsa da bu meydanlar arasında 800 yıllık bir geçmişe sahip olan barok tarzdaki Belediye Binası ve içerisinde yer alan Modern Sanatlar Müzesi, Garibaldi Meydanı’nı diğerlerine göre daha dikkat çekici kılıyor.
Pilotta Sarayı: Yapımına 1500’lü yıllarda başlanıp, aslında tam olarak bitirilememiş oldukça büyük bir yapı olan Pilotta Sarayı, içerisinde Farnese Tiyatro Salonu’nu, çeşitli sanat galerilerini, müzeleri ve bahçeleri barındırıyor. Tarihi bir kompleks olarak değerlendirilebilecek bu özel yapı, Parma’nın kesinlikle görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor.
Ducale Parkı: Küçük bir park olmasına rağmen Düklük Sarayı ve Trianon Çeşmesi gibi oldukça önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapan Ducale Parkı, “The Garden” adıyla da biliniyor. Oldukça huzurlu ve dinlendirici bir atmosfere sahip olan park, kenti ikiye bölen Parma Nehri’nin diğer tarafında yer alsa da ulaşması kolay noktalar arasında bulunuyor.
Parma Mutfağı ve Yemekleri
İtalya’nın her bir noktası ayrı bir lezzet durağı sayılabilir ancak Parma, sınırları içinde bulunan Barilla ve Parmalat gibi ünlü gıda firmalarının merkezleriyle diğerlerinden ayrılıyor. Aynı zamanda Avrupa Besin Güvenliği Otoritesi’nin kurulduğu yer olan kent, gastronomi açısından bir cennet sayılıyor. Parma usulü patlıcan anlamına gelen “Melanzane di Parmigiana” ise kentteki en ünlü yerel lezzetlerden birini oluşturuyor. Parma’da bulunan en ünlü restoranlar ise şu şekilde:
La Forcetta: Kent merkezindeki Duomo meydanına yakın bir konumda yer alan La Forcetta, fiyat açısından çok uygun olmasa da hem Parma’nın lokal tatlarını hem de İtalya’nın ünlü lezzetlerini tadabileceğin, merkezi konumuyla avantaj sağlayan bir restoran.
https://www.instagram.com/p/BzDoN9SoApO/
Trattoria del Tribunale: Vicolo Politi’de yer alan Trattoria del Tribunale, klasik İtalya tariflerinin yanı sıra “Slow Food” olarak tabir edilen yavaş yemek akımına uygun sürdürülebilir mutfak uygulamalarından faydalanıyor.