
Karayipler, deniz tatili yapmak isteyenler için dünyanın cazibe merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. Karayip Denizi’nde yer alan adaları ve çevre sahilleri içeren Karayipler, 7000 civarında ada, adacık, kayalıklardan oluşuyor. Batı Hint adaları adı da verilen bölge, Florida’nın güney sahillerinden başlayarak denize yayılıyor. İngiltere, Fransa, İspanya, Amerika ve Hollanda hakimiyetinde olan adalar, turizm cenneti olarak görülüyor. İlk akla gelen Karayip Adaları, Jamaika, Küba, Bahamalar, Virgin Adaları olurken, Türks ve Caicos Adaları, Trinidad Tobago, Saint Vincent ve Grenadinler, Saint Martin, Saint Lucia, Saint Kitts ve Nevis, Porto Riko, Montserrat, Martinique, Hollanda Antilleri, Haiti, Grenada, Dominik Cumhuriyeti, Cayman Adaları, Barbados, Aruba, Antigua ve Barbuda diğer turistik merkezleri oluşturuyor. Küba’nın en büyüğü olduğu adalarda, Porto Riko ve Barbados yükselen trendleri ile dikkat çekiyor. Muhteşem bir doğa vadeden adalar, tortul kayaçları, mercanlar ile adeta cennete yolculuk sunuyor. Ekvator ikliminin hakim olduğu bölgede Aralık – Mayıs arası kuru, Haziran – Kasım arası ise yağışlı hava durumu etkinlik gösteriyor.
Karayipler’e Nasıl Gidilir?
Avrupa’dan direkt, Türkiye’den aktarmalı uçuşlarla ulaşabileceğiniz adalara yolculuk, İstanbul’dan (aktarma dahil) 11 – 12 saati buluyor. Adaların her birinde farklı vize uygulamaları görülüyor. Aruba’ya gidecekseniz İrlanda, ABD, Birleşik Krallık, Kanada veya Schengen vizelerinden herhangi birine sahip olmanız yeterli oluyor. Curacao ve Hollanda Antilleri için Hollanda’dan vize alınabiliyor. Grenada için Belçika’daki Grenada Büyükelçiliği’nden vize alabilirsiniz. St. Lucia için yeşil pasaport gerekiyor, adanın büyükelçiliği İngiltere’de konumlanıyor. St. Thomas, Montserrat için Amerika’daki Büyükelçilik’ten, Virgin Adaları için İngiltere’deki merkezden vize alınabiliyor. Antiguq ve Barbuda, Barbados ve Tobago Adaları için vize gerekmiyor.
Kimler Tercih Etmeli?
Karayipler balayı çiftleri için ideal olarak gösterilse de kültür gezisi meraklıları için de doğru bir rota oluşturuyor. Tatil köyleri ile yeni evliler için huzurun ve dinlencenin başkenti olan adalarda, dünyanın en eski ormanı olarak koruma altına alınan Tobago Forest Reserve gezilebiliyor. Angry Şelaleleri ziyaretçilerini beklerken, yüzlerce bitki ve hayvan türü de meraklıların ilgisini çekiyor. Dalış yapmak isteyenler Buccoo Kayalıkları’nda mercanları gözlemleyebiliyor. Trinidad halkının kültürleri merak uyandırırken Asa Wright Nature Centre ormanı doğa harikalarını gözler önüne seriyor. Özellikle Küba’da görülecek mimari ve yaşam örnekleri eşsiz özellik taşıyor. Cafeler, barlar ve restoranlar eğlence ve ziyafet için iddialı menüleri ve partileri ile tercih ediliyor.
Festival Cenneti Karayipler
Saint Lucia Adası’nda yer yıl 27 Ekim’de Kreyola Günü kutlanıyor. Özel yöresel lezzetlerin tadılabileceği etkinlikte yerel kıyafetlerle gösteriler de yapılıyor. Caz festivalleri meşhur olan adalar, sokak partileri ile eğlenceyi sokağa taşıyor. Kalipso ve reggea müzikle eğlence suna partiler genellikle Cuma günleri gerçekleşiyor. Soca, Çutney, Paranggibi gibi farklı müzik türlerinin beşiği olan adalar, kültürel zenginliği ile eğlence konseptinizi de genişletiyor. Salsa, rumba, limbo, çaça gibi danslar gelenekselleşirken, doğaçlama şarkılar ve danslar da eğlencenin sınırlarını bir üst seviyeye taşıyor. Barbados Gospelfest, Bridgetown Film Festival, Caribbean Rom and Beer Fest, World Cup Kriket Final ve Crop Over Festival yılın farklı dönemlerinde gerçekleşerek yılın her dönemi adanın turistik cazibesini korumasına yardımcı oluyor. Barbados Gospelfest mayıs, Bridgetown Film Festival ocak, Caribbean Rom and Beer Fest ekim, World Cup Kriket Final nisan ve Crop Over Festival temmuz ayında ziyaretçilerle buluşuyor.
Lüks otellerin ağırlıkta olduğu bölgede, doğal yaşam alanlarında da konaklama hizmeti veren oteller bulunuyor. Romantik balayılar, kültürel geziler ve festival eğlenceleri için farklı adalarda, farklı konaklama alanları bulmak mümkün oluyor. Siz de Karayipler’de tatil yaparak dünyadaki cenneti görebilirsiniz.