doğa olayı

Doğa, dünyanın dört bir yanında canlılar için paha biçilemez pek çok güzellik sunuyor. Ancak bazıları var ki “büyüleyici” sıfatını sonuna kadar hak ediyor. İşte dünyanın en etkileyici 10 doğa olayı ve doğa harikası…

Büyük Mavi Çukurbüyük mavi çukur

Belize‘nin nefes kesen noktası Büyük Mavi Çukur, çoğu kişinin fotoğraflardan aşina olduğu bir doğa harikası. Turkuaz rengi sığ suları delerek devasa bir karanlık çember oluşturan çukur, aslında deniz seviyesinin çok daha düşük olduğu zamanlardan kalma bir mağara. Deniz seviyesi yükseldikçe içi sularla dolan boşluk, böylece dünyanın en etkileyici görüntülerinden birini oluşturuyor.

Catatumbo Yıldırımıcatatumbo yıldırımı

“Bitmeyen fırtına” ismiyle de anılan Catatumbo Yıldırımı, Venezuela‘nın Catatumbo Nehri’nde gerçekleşiyor ve 5 kilometre yükseklikten çakan şimşekler, yılın yaklaşık 160 günü, günde 10 saat boyunca devam ediyor. Yıldırımların brutal görüntüsü ise tanıklık edenlere doğanın gücünü ve ihtişamını bir kez daha kanıtlıyor.

Moeraki Kayalarımoeraki kayaları

Yeni Zelanda’nın Koekohe Plajı‘nda bulunan siyah küre şeklindeki Moeraki kayaları, ilginç şekilleri nedeniyle deniz kenarında yürüyen bir çeşit kabuklu canlıyı anımsatıyor. Moeraki kayalarının, yaklaşık 60 milyon yıl önce, kil, çamur ve ince siltin kalsitle sertleşmesi sonucu oluştuğu düşünülüyor.

Danxia Yer Şekilleridanxia yer şekilleri

Çin’in güneybatı, kuzeybatı ve güneydoğu bölgelerinde rastlanan Danxia yer şekilleri, rengarenk görüntülerinden dolayı daha çok “gökkuşağı dağları” ismiyle biliniyor. Kireçli kum taşlarının rüzgar, yağmur ve güneş aracılığıyla milyonlarca yıl boyunca aşındırılması sonucu oluşan Danxia yer şekilleri, oldukça ilginç görünüyor.

Biyoyansımabiyoyansıma

Ateş böcekleri ve benzeri canlıların tamamen doğal şekilde kendiliğinden ışık saçması olayına biyoyansıma adı veriliyor. Biyoyansımanın en ilginç ve hayranlık uyandıran örneği ise Maldivler‘in Vaadhoo Adası’nda gerçekleşiyor. Adanın kıyılarına yayılan fitoplanktonların biyoluminisens gösterisi, suların ışıltılarla kaplanmasına sebep oluyor.

Sardalya Göçüsardalya göçü

Mayıs ve temmuz ayları arasında Güney Afrika kıyılarından geçen milyarlarca sardalya, özellikle su altı tutkunları için kaçırılmaması gereken görüntüler oluşturuyor.

Pororoca Dalgasıpororoco dalgası

Atlantik okyanusu akıntılarının Amazon nehri ağzına geldiğinde oluşturduğu Pororoca dalgası, yalnızca şubat-mart ayları arasında ve yalnızca 2 kez gerçekleşiyor. 4 metreyi aşan boyu nedeniyle dünyanın en büyük dalgası olarak biliniyor.

Kuzey Işıklarıkuzey ışıkları

Her yıl binlerce turisti dünyanın kuzeyine çeken kutup ışıkları, İzlanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, İskoçya ve Kanada’nın kuzey kesimlerinden rahatlıkla görülebiliyor. Kasım ve şubat ayları arasında gerçekleşen kuzey ışıkları, adeta yeşil ve kırmızının karanlık gökyüzündeki danslarını andırıyor.

Gökkuşağı Okaliptüs Ağacıgökkuşağı okaliptüs ağacı

Kuzey yarım kürede bulunan tek okaliptüs türü olan gökkuşağı okaliptüs ağaçları farklı renklere boyanmış gibi görünseler de, bu durumun tek nedeni gövdelerini kaplayan tabakanın çoklu renge sahip olması.

Peri Bacalarıperi bacaları

Belki de Türkiye‘nin en ünlü doğal güzelliği olan Peribacaları, her yıl yerli ve yabancı sayısız turisti Kapadokya‘ya çekiyor. Vadi yamaçlarından akan sel sularının ve rüzgarın etkisiyle aşınan tüflerden meydana gelen Peribacaları, kuşkusuz, dünyadaki eşsiz doğa harikaları arasında yer alıyor.