Anıt Ağaçlarla Tarihe ve Doğaya Aynı Anda Tanıklık Etmek

Yaş, tür, büyüklük gibi farklı özellikleri göz önüne alındığında türdaşları arasında en yüksek değerlere sahip olan ağaçlara ağıt ağaçlar deniyor. Bu ağaçlar, doğal ortamlarında yüzlerce yıl boyunca yaşayarak tarihin pek çok dönemine tanıklık edebileceği gibi, olağan dışı büyüklükleri, göz alıcı ve müthiş uzunluk ve çapları ile de dikkat çekiyor. Türkiye de anıt ağaç varlığı konusunda oldukça zengin bir ülke. Farklı iklim ve bitki örtülerinin yaygın biçimde görüldüğü bu güzel coğrafyada; turistik değer taşıyan, görenleri kendine hayran bırakacak pek çok farklı ormanda yüzlerce anıt ağaç bulunuyor. Doğa severlerin akınına uğrayan bu bölgeler, dünya çapında da ün sahibi olmuş ve dünya mirası olarak sayılabilecek varlıklar arasında yer almayı başarıyor. Orman ve ağaç denilince akla ilk gelen bölge olan Karadeniz bölgesinin şirin ili Gümüşhane’de bulunan Örümcek Ormanları, Ege güzeli Denizli’de bulunan Beyağaç Karaçam Ormanları, Antalya, Bursa ve İzmir gibi yörelerde yer alan anıt ağaçların bulunduğu pek çok orman; Anıt Ağaçlarla Tarihe ve Doğaya Aynı Anda Tanıklık Etmek görülmeye değer nitelikte olup büyülenmek isteyen ziyaretçiler için en doğru adresler.

Tarihe Tanıklık Etmiş Muhteşem Gövdeleri İle Beyağaç Anıt Karaçam Ormanları

Doğa, her geçen gün gizemleri ve güzellikleri ile insan ırkını etkisini altına almaya devam ediyor. Denizli’nin Beyağaç ilçesinde yer alan Karaçam Ormanları’nda yaşı 1300’e varan pek çok anıt ağaç bulunuyor. Bu yaşlı ağaçlar; muhteşem görünüşleri ve heybetleri ile insanın aklını başından alıyor. Anıt ağaçlarla tarihe ve doğaya aynı anda tanıklık etmek hem doğaseverler hem de tarih meraklıları için oldukça etkileyici bir deneyim. 1500 – 2300 arasında değişen bir rakımda yaşayan anıt karaçam ağaçları 1995 yılında Kültür Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar sonucu dünya mirası olarak koruma altına alındığından, tarihin ve doğanın korunması bakımından umut vadediyor. Ziyaretçiler, Beyağaç Anıt Karaçam Ormanları içinde dolaşarak temiz havanın ve doğanın tadını çıkarırken aynı zamanda atalarının da bu ağaçlar arasında bulunmuş olması hissinin büyüleyiciliği ile kendini tarihin kollarına bırakıyor. Siz de farklı bir tatil deneyimi yaşamak, harika fotoğraflar çekmek ve kusursuz dinlence için Beyağaç Anıt Karaçam Ormanları’nı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bölge kamp için de oldukça uygun.

Gökyüzüne Varan Ağaçları İle Gümüşhane Örümcek Ormanları

Gümüşhane’de bulunan Örümcek Ormanları; 38 hektarlık alana yayılan ve farklı ağaç türleri ile ön plana çıkan Türkiye’nin en değerli yeşil alanlarından biri. Bu geniş flora; kayın, ladin, yaban fındığı, orman gülü gibi farklı türlerin katmanlar halinde bir araya gelmesinden oluşmuş. Eşine rastlanmayacak ladinlerin bulunduğu bu bölge, olağanüstü ağaçların koruma altına alınması ile dünya mirasının bir parçası olarak kayıtlara geçiyor. Fotoğrafçıların, doğa sporları tutkunlarının ve kampçıların uğrak noktası olan bu alanda, çapı 2 metreyi boyu ise 60 metreyi bulan göz alıcı anıt ağaçlar bulunuyor. Bunun yanı sıra 61,5 metre boyu ile kayıtlara geçen bir Karadeniz köknarı da doğanın, insanın aklını başından alan tarafını ziyaretçilere bir kez daha hatırlatmaya yetiyor. Başka hiçbir yerde yaşayamayacağınız doğa dolu bir deneyim için siz de Örümcek Ormanları’na uğramayı unutmayın.

2000 Yıllık Ölümsüz Zeytin Ağacı

Zeytin ağaçları antik zamanlardan bu yana insanı derinden etkilemeyi başarmış bir tür. Bu türün en iyi bilinen özelliği ise uzun yıllar boyunca hayatta kalabilmesi. Bu nedenle pek çok bölgede, özellikle de Ege’de “ölmez ağaç” olarak adlandırılıyor. Anıt ağaçlarla tarihe ve doğaya aynı anda tanıklık etmek isteyenler için bir diğer doğru adres ise 2000 yıllık bir ölmez ağaca ev sahipliği yapan İzmir. Dış görünüşü itibari ile  oldukça dikkat çekici olan bu yaşlı zeytin, insanlığın neredeyse tüm dönemlerine tanıklık etmiş oldukça özel bir doğal varlık. Seferihisar’da yer alan Teos Antik Kenti sınırları içinde kalan bu anıt ağaç gidilip görülmeye değecek türden.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin