Likya Yolu, Fethiye’den Antalya’ya doğru uzanan 540 kilometrelik güzergâhı kapsıyor. Güzergahın, bölgenin antik dönemlerine ışık tutan yerleşimlerin arasında uzanması ise yolu, tarihe ilgi duyan gezginler için mutlaka gezilmesi gereken rotalardan biri haline getiriyor. Doğa tutkunları, buraya eşsiz manzaralar ile karşılaşmak, vahşi yaşamı gözlemlemek ve kamp yapıp özgürlük duygusunu doyasıya hissetmek için geliyor. Eğer siz de antik yolun misafirlerine sunduğu güzelliklere ilk elden şahit olmak isterseniz, gezi programınızı oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız bilgileri “Doğaya ve Tarihe Yolculuk: 19 Antik Kentiyle Likya Yolu” başlıklı yazının devamında bulabilirsiniz.
Likya Yolu Ne Zaman Yürünür?
Likya Yolu, ülkemizin güneyinde yer alıyor. Kimi zaman deniz kıyısına yaklaşan, bazen de iç kesimlerdeki dik yamaçlara uzanan güzergâh, konumu itibarıyla 4 mevsim ziyaret edebiliyor. Yalnız bu güzergâhı aşmak için doğru zamanı belirlemek gerekiyor. Çünkü aksi halde Likya Yolu gezisi, kolayca keyifli bir deneyim olmaktan çıkıp zorluklarla dolu maceraya dönüşebiliyor.
Genel kanının aksine, Likya Yolu’nu aşmak için birçok gezgin, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerini tercih ediyor. Zira bu dönemlerde hem yağışlı gün sayısında azalma görülüyor hem de sıcaklık seviyesinde aşırılıklar yaşanmıyor. Likya Uygarlığı’nı ve Akdeniz’in doğal güzelliklerini tanımaya yönelik gezinizi, özellikle nisan ortasından mayısın başına kadarki zaman aralığına ya da ekim-kasım ayları arasına denk getirirseniz oldukça rahat edersiniz.
Likya Yolu’nda Hangi Antik Kentlere Öncelik Vermek Gerekiyor?
Gezginler, Likya Yolu boyunca tarihi açıdan önemli 19 antik kenti ziyaret etme fırsatı buluyor. Yalnız sınırlı tatil süresi işin içine girince, tarihi yerleşimlerin hepsini gezmek gerçekçi bir hedef olmaktan uzaklaşıyor. Bu nedenle özellikle bölgeye ilk defa seyahat edecek gezginler, seçim yapma aşamasında ikilem yaşayabiliyor. Tabii siz, sadece belirli kentlere yoğunlaşıp bu sorunu aşabilir ve bölgenin tarihi hakkında değerli bilgiler edinebilirsiniz. İşte Likya Yolu’nun en önemli antik şehirleri…
Pınara Antik Kenti
Adını üzerine kurulduğu tepenin şeklinden alan Pınara Antik Kenti, Fethiye’nin yaklaşık 45 kilometre uzağında yer alıyor. Likya Uygarlığı’nın üç oy hakkına sahip 6 büyük kentinden biri olan tarihi yerleşim; kaya ve lahit mezarları, tiyatrosu, agorası ile antik dönemlerde bölgenin ne kadar görkemli olduğunu kanıtlıyor.
Patara Antik Kenti
Pınara’dan ayrıldıktan sonra rotanızı, bir zamanlar Likya Uygarlığı’na başkentlik yapmış Patara Antik Kenti’ne çevirebilirsiniz. Tarihi yerleşim bölgesi, sadece Likya’nın geçmişi hakkında bilgiler barındırmıyor. Şehir, aynı zamanda konuklarına Roma ve Bizans dönemlerine dair ipuçları da veriyor. Tabii buraya kadar gelmişken caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından biri olan etkileyici güzellikteki plajda deniz keyfi yapabilirsiniz.
Letoon Antik Kenti
Kumluova Köyü’ne oldukça yakın konumdaki Letoon’un kökenleri mitolojik hikâyelere dayandırılıyor. Kent içerisinde en yoğun ilgiyi, Leto ile Artemis ve Apollon’a adanan tapınaklar görüyor. Ayrıca bünyesinde Helenistik dönemden kalma bir tiyatro bulunuyor.
Simena Antik Kenti
Doğanın yıkıcı etkileri sayesinde Simena Antik Kenti, zaman içerisinde Likya Yolu boyunca görebileceğiniz belki de en sıra dışı yerleşime dönüşmüş. Çünkü kalesi halen daha ayakta olan bu kentin yarısı sulara gömülmüş. Eğer bu eşsiz kenti ziyarete etmek isterseniz, Kaş ile Finike arasındaki Kaleköy’de kısa bir mola verebilirsiniz.
Olimpos Antik Kenti
Likya Yolu’nun sonuna doğru gelindiğinde macera tutkunlarının karşısına bir anda yeşilin ve mavinin her tonu ile bezenmiş, göz alıcı güzellikteki Olimpos Antik Kenti çıkıyor. Günübirlik ziyaretler için de ideal sayılan Olimpos, kudreti ile kadim medeniyetin zenginliğine vurgu yapıyor. Tarihi kalıntıları detaylıca inceledikten sonra dilerseniz çam ağaçlarının gölgesinde bir süre dinlenebilirsiniz.
Faselis Antik Kenti
Beydağları-Olimpos Milli Parkı sınırları içerisindeki Faselis, gezginlere doğaya ve tarihe yolculuk fırsatı veren Likya Yolu üzerindeki son antik kent. Antalya’nın dünyaca ünlü tatil beldesi Kemer’e 16 kilometre uzaklıktaki yerleşim, konuklarına yalnızca tarihi bilgiler sunmuyor. Onlara ayrıca birbirinden güzel manzaraları seyretme ve Akdeniz’in berrak sularında yüzme keyfi de yaşatıyor.
Hangi rotayı seçerseniz seçin, Likya Yolu’nda yer-yön bulma konusunda asla sıkıntı yaşamazsınız. Çünkü gerek güzergâh boyunca karşılaşacağınız diğer gezginler gerekse de yol ayrımlarında denk geleceğiniz detaylı yön tabelaları, hangi rotayı izlemeniz gerektiği konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Yeme-içme konusunda ise çevre köylerden yardım alabilirsiniz.