1-Kayseri Mantısı

İç Anadolu’da sanayinin, üretimin ve kış turizminin öncü illerinden olan Kayseri, lezzetli yemekleri ve 5000 yıl öncesine uzanan köklü tarihi dokusuyla her yıl binlerce yerli ve yabancı seyahat severin beğenisini kazanıyor. Kayseri mutfağı coğrafi iklim şartları, yaşayan medeniyetlerin çeşitliliği ve yakın illerle etkileşimler doğrultusunda çeşitlenerek bugünkü şeklini almış. Anadolu coğrafyasının orta noktasında bulunan Kayseri, bugün Türk mutfağının öncü illerinden biri haline geldi. Kayseri’ye gitmeden önce hepimizin aklına gelen ilk soru ise Kayseri’nin neyi meşhur?

Kayseri’nin meşhur yemekleri deyince akla gelen ilk seçenekler pastırma, sucuk ve mantı olsa da Kayseri’de mutlaka tatmanız gereken meşhur yiyecekler arasında yağlama, tepsi mantısı, cıvıklı, pöç, yağ mantısı, yumurtalı içli köfte, kete, köy makarnası, çemen, nevzine gibi daha pek çok lezzetli yemek sayılabilir. Sizler için hazırladığımız Kayseri’de yenilmesi gereken 20 lezzet!

Bir kaşık içerisine 40 adet mantı sığabilecek kadar küçük sıkılan Kayseri mantısı, listenin en başında yer almayı hak eden ilk yemek oluyor. Kayseri mantısının en önemli özelliği elbette küçük sıkılması ancak bahsedilen kaşık çorba kaçığı değil, yemek kaşığıdır 😊 Kayseri mantısını diğer mantılardan ayıran bir diğer özelliği ise hafif sulu olacak şekilde servis edilmesi, üzerine yoğurt ve tereyağlı domates salçası dökülmesidir. Olsa da yesek dediğinizi duyar gibiyiz…

2-Kayseri Tepsi Mantısı

Yapımı oldukça zahmetli olan tepsi mantısının bir diğer adı ise çanak mantısıdır. Tepsi mantısının Kayseri mantısından ayrılan ilk özelliği, mantı hamurları ortalarına kıyma konacak şekilde  sadece iki tarafından kapatılarak ortası açık ve kıyma gözükecek şekilde tepsiye dizilmesidir. Bazı Kayseri köylerinde mantılar yine iki tarafı kapalı ve ortası açık (kayık şeklinde) boş olarak sıkılarak tepsiye dizilir. Üzerine kıymalı, soğanlı ve salçalı sulu bir sos hazırlanarak dökülür ve ocak üzerinde çevrilerek pişirilir. Kimileri için mantının en güzel hali açık ara tepsi mantısıdır.

3-Yağ Mantısı

Mantı deyince akla gelen Kayseri’nin bir diğer mantı çeşidi de yağ mantısıdır. Klasik Kayseri mantısının daha büyük lokmalar halinde hazırlanarak kızartılması ve üzerine sarımsaklı yoğurt, salçalı sos dökülmesiyle enfes bir lezzet haline dönüşür.

4-Pirefu Mantısı

Pirefu veya Piruhi adıyla anılan peynirli mantıdır. Bu mantı farklı yörelerde de mevcuttur ancak Kayseri mutfağının da vazgeçilmez bir parçası olması nedeniyle bu listede yer almayı kesinlikle hak ediyor. Pirefuyu diğer mantılardan ayıran özelliği peynirli olması ve üzerine kızdırılmış ve baharatlandırılmış tereyağı dökülmesidir.

5-Yağlama

Aramızda yağlamayı bilmeyen var mı? Son yıllarda Kayseri mantısının dahi önüne geçen bir lezzet oldu kendileri. Lavaşlar tek tek açılarak sac tavada pişirilir ve her bir kat arasına kıymalı, soğanlı, salçalı sos dökülür. Makbul olanı lavaşların 12 kat olmasıdır. 12 kat halinde adeta bir pastayı andıran yağlama, dört eşit parçaya bölünür ve ortasına yoğurt dökülerek servis edilir. Yağlamayı bir de yeme usulü vardır. Çatalınıza taktığınız yağlamayı bir tur döndürüp yoğurt sosuna bulayarak bir hamlede yemeniz gerekir.

6-Arabaşı Yemeği

Anadolu’nun farklı bölgelerinde de yapılan ancak Kayserililer tarafından da oldukça benimsenmiş ve mutfak kültürü haline gelmiş bir yemek arabaşı ve arabaşı çorbası. Özellikle kar yağışlı akşamlarda Anadolu’daki ev sohbetlerinin vazgeçilmez bir geleneği haline gelen arabaşı yemeği, tepsiye muhallebi kıvamında pişirilen bir hamurun dökülmesi ve üzeri kapatılarak kar altında soğumaya bırakılmasıyla hazırlanıyor. Bu yemeğin olmazsa olmazı ise tavuklu ve acılı olarak hazırlanan çorbası. Bu lezzeti sadece çok özel restoranlarda kış aylarında bulmanız mümkün.

7-Pastırma

Kayseri’nin en meşhur yiyeceği pastırma, ilk yapılışıyla ilgili efsanelerin dilden dile dolaştığı bir lezzet. Dana sırt kısmından yapılan pastırma, kırk gün tuza bulanıp üzerine ağır bir mermer konularak kurutuluyor. Ardından çemen ve sarımsaktan oluşan macun kıvamında dış kaplaması hazırlanıyor ve bir ay da asılı şekilde kurumaya bırakılıyor. Kayseri topraklarından tüm coğrafyalara yayılan bu lezzeti doğduğu şehirde tatmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Kayseri merkezde çarşı içerisinde pek çok şarküteri dükkânı mevcuttur. Buradan hem kendinize hem de sevdiklerinize götürmek için pastırma alabilirsiniz.

8-Sucuk

Kayseri’nin meşhur yiyeceklerinden olan sucuk, aslında bir değerlendirme ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Sucuk, temizlenerek kurutulmuş dana veya kuzu bağırsağı içerisine kıyma, sarımsak, kırmızı toz biber, kimyon, karabiber gibi baharatların eklenerek doldurması ve ardından asılarak kurutulması neticesinde hazırlanıyor. Diğer illerde yapılan sucuklardan farklı olarak Kayseri sucuğu daha baharatlı ve sarımsaklı oluyor.

9-Cıvıklı

Lezzet şöleni yaşatabilecek bir diğer Kayseri yemeği de cıvıklıdır. Cıvıklı Kayseri’nin Develi ilçesinde oldukça meşhur bir pide diyebiliriz. Pide hamuru üzerine koyun eti ve yağının satırdan geçirilerek kıyma haline getirilmesi, biber ve domatesle lezzetlendirilerek odun fırınında pişirilmesiyle cıvıklı servis ediliyor.

10-Pöç Tandır

Dana etinin kuyruk kısmından hazırlanan pöç, güveç içerisine arpacık soğanlarla birlikte diziliyor. Güveç, hava almayacak şekilde kapatılarak tandır kuyularında veya taş fırınlarda 16-17 saat pişirilerek servise hazır hale getiriliyor. Denemeden dönmemeniz gereken lezzetlerin başında yer alan pöç, unutamayacağınız Kayseri lezzetleri arasında.

11-Kete

Anadolu coğrafyasında ketenin meşhur olmadığı bir şehir var mı? Ancak Kayseri ketesi bir başka! Ketenin içi yağ ve un kavrularak yapılır ancak içerisine iri çekilmiş ceviz ve biraz da tahin eklenerek bir lezzet şöleni haline gelir. Kayseri’ye giderseniz mutlaka yöresel ürünler satan yerlerden almanızı tavsiye ederiz.

12-Bamya Çorbası

Bamya sevmeyenlerin bile bir şans vermesi gerektiğini düşündüğümüz lezzet bamya çorbası… Öncelikle en ufak bamyalar (oldukça ufak) toplanarak ipe dizilip kurutuluyor. Ardından kurutulmuş bamyalar haşlanıyor, kırmızı et veya tavuk eti eklenerek salçayla birleştiriliyor. Üzerine bol limon sıkılarak servis ediliyor. Kış aylarında yolunuz Kayseri’ye düşerse denemeden kesinlikle dönmemelisiniz.

13-Develi Tahinli Pide

Kayseri’de yenilecek şeyler arasında Develi pidesini saymazsak büyük haksızlık etmiş olurduk. Develi tahinlisi, tahin sevenlerin bol bol tahin tadını alabileceği, taş fırınlarda pişirilerek lezzetine lezzet katıldığı muhteşem bir Kayseri lezzetidir.

14-Çemen

Ege mutfağında salçalı ekmek neyse Anadolu coğrafyası ve özellikle Kayseri’de çemenli ekmek odur. Çemen, çemen otunun baharatlar ve sarımsakla birleştirilip ardından sıcak su eklenerek macun kıvamına getirilmesiyle hazırlanır. İnanılmaz lezzetli olan bu mezenin tek kusuru teninize kokusunun sinmesidir.

15-Yumurtalı İçli Köfte

İçli köfte her ne kadar Gaziantep, Adana gibi şehirlerimizde meşhur olsa da Kayseri’nin coğrafi konumu neticesinde mutfak kültürüne yorumlanarak girmeyi başarmış. Yumurtalı içli köftenin Türk mutfağındaki diğer içli köftelerden farkı yassı şekilde yapılması ve yumurtaya bulanarak kızartılmasıdır. Yumurtalı içli köfte Kayseri’de evlerde hazırlanırken bir bozuk para yıkanarak dezenfekte edilir ve bir tanesinin içine konur. Para olan içli köfte kime denk gelirse onun şanslı olduğuna inanılır.

16-Gilaburu

Kayseri’de endemik olarak yetişen gilaburu meyvesinin bir diğer adı ise gileboludur. Bu söyleyiş farkı Kayseri’deki farklı ağızların sürdürülmesinden kaynaklı olarak devam ediyor. Gilaburu, bir dalda yaklaşık 20 tane olarak yetişen ufak kırmızı nar tanelerine benzeyen meyvelerdir. Gilaburuyu dalından koparıp hemen tüketmek mümkün değildir. Adından da anlaşılabileceği gibi tadı oldukça buruktur. Toplanan meyveler suda yaklaşık 2 ay bekletilir ve buruk tadının geçerek meyvenin olgunlaşması sağlanır. Olgunlaşan meyvenin suyu çıkarılır ve tercihe bağlı olarak şeker eklenerek tüketilir. Gilaburu üzerinde yapılan araştırmalar böbrek taşlarına ve iltihaba iyi geldiği sonucunu vermiştir. Ancak siz yine de doktorunuza danışmadan tüketmeyin.

17-Yaprak Sarma

Yaprak sarma Kayseri’de hem etli hem de zeytinyağlı olarak pişiriliyor. Etli sarma içerisine reyhan konulması lezzeti başka bir boyuta çıkarıyor diyebiliriz. Kayseri’de yapılan yaprak sarmanın diğer bölgelerde yapılanlardan farkı hem etli hem de zeytinyağlı içinin kavrularak yapılmasıdır. Bunun haricinde oldukça ince ve küçük olarak sarılır. Kayserililerin deyişiyle çıt parmaktan büyük olmamalı.

18-Nevzine

Kayseri’de bayram sofralarının baş tacı tatlı hangisi deseler şüphesiz ki herkesten gelecek cevap Nevzine olurdu. Kayseri’nin gelenekselleşen lezzeti nevzineyi diğer tatlılardan ayıran en önemli özellik pekmezin yoğun olarak kullanılması. Şerbetli bir tatlı olan nevzinenin tadına o kadar çok güveniyoruz ki dış ülkelerden gelen başkanlara, cumhurbaşkanlarına bile ikram ediyoruz.

19-Su Böreği

Kayseri’de yapılan su böreğinin diğer yörelerden farkı en üstte bulunan yufkanın çıtır çıtır olana kadar pişirilmesidir. Kıymalı, peynirli ve ıspanaklı olarak yapılan su böreğini şehir merkezindeki pek çok noktada bulabilirsiniz.

20-Kayısı Kavurması

Kayseri’de en çok yetişen meyvelerden biri kayısıdır. Coğrafi koşulların mutfak kültürlerini şekillendirdiği Anadolu’da kayısı kavurması da Kayseri mutfağının yöresel lezzetlerinden biri haline gelmiş. Esnaf lokantalarında bulabileceğiniz gibi bazı restoranlarda yemeklerin ardından ikram olarak da sunulabiliyor. Kuru kayısılar sıvı yağda kavruluyor, üzerine şeker karıştırılarak eritilmiş su dökülüyor ve pişmeye bırakılıyor. Şerbetini çeken kayısılar ocaktan alınarak 15 dakika kadar dinlenmeye bırakılıyor. Üzerine dövülmüş ceviz serpilerek ikram ediliyor.

Kayseri, yolunuz düşerse uğrayacağız değil, mutlaka gitmeniz ve keşfetmeniz gereken şehirlerden biri. Erciyes Dağı’nda kayak yapmak, yöresel lezzetlerin tadına bakmak, Ağırnas’da bulunan Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü evi keşfetmek, yeni bulunan yer altı şehirlerini yakından görmek, Hunat Hatun Camii ve Külliyesi gibi Selçuklu döneminden kalma tarihi yapıları incelemek ve Pınarbaşı gibi doğal güzellikleri keşfetmek için Kayseri’ye gitmelisiniz. Yeni bir şehri keşfetmenin heyecanını bizimle paylaşmak için hemen şimdi Kayseri otelleri arasından rezervasyon yapın!

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin