UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Karabük’ün ilçesi Safranbolu farklı atmosferi ve geçmişten günümüze uzanan tarihi evleriyle gezginlerin uğrak mekanı olmaya devam ediyor. Tarihten günümüze yolculuğa çıkmak isterseniz, siz de Özgün Dokusu ve Mimarisi ile Safranbolu‘nun sokaklarında gezmelisiniz.
Adını safran bitkisinden alan Safranbolu bu yöreye has özgün bir mimariye sahip Safranbolu Evleri ile ünlüdür. Kent kültürü ile harmanlanmış tarihi yapıları, gelenek ve görenekleri, konak ve evlerinin yanı sıra doğal güzellikleri de Safranbolu’yu ziyaretçilerin tercih ettiği bir tatil seçeneği yapar. Günübirlik ziyaretlerin yanı sıra hafta sonu gezginleri de bu şirin ilçede keyifli vakit geçirebilir.
1975 yılında kentsel SİT alanı ilan edilen Safranbolu bölgesinde masallardan çıkıp gelmiş hissi veren Safranbolu Evleri’nden 2000 tane bulunur. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren Tarihi Safranbolu Evleri, Osmanlı ve Türk mimarisinin en güzel örneklerindendir. Genellikle üç katlı olarak inşa edilmiş olan evler, kalabalık aileler için tasarlanmıştır. Evlerin hepsi birbirinin manzarasını ve güneşini engellemeyecek şekilde yapılmıştır.
Adeta bir müze olan Safranbolu’da yöreye has evlerin özelliklerini yakından incelemek isteyenler için Safranbolu Kaymakamlar Evi ziyaret edilmesi gereken mekanlardan biridir. Safranbolu’nun geçmiş dönemlerdeki yaşantısının canlandırıldığı odalarıyla burası adeta yaşayan bir ev durumundadır. Evin odalarında kına gecesi, mutfakta hamur açan kadınlara kadar ayrıntılı hazırlanmış canlandırmalar sizi adeta o günlerin yaşantısına götürür.
Safranbolu tarihi ve kültürel ögeleriyle çok zengindir. Bu zenginliği yakından görmek isterseniz Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Eskiden Safranbolu Hükümet Konağı olarak hizmet veren müzede Safranbolu’nun zengin kültürünün eşliğinde tarihi bir yolculuğa çıkmak mümkün. Safranbolu’da 18. yüzyılda Sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılan Safranbolu Saat Kulesi de tarihten günümüze zamanı akıtan özel bir anıttır. Safranbolu gezisinde Demirciler ve Bakırcılar Çarşısı da mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir. 18. yüzyıldan günümüze bozulmadan gelen bu çarşıda soğuk demircilik işleri yapan bakır ve kalay ustaları bir arada çalışır. Evinize ya da sevdiklerinize birbirinden güzel ve otantik hediyelikleri burada bulabilirsiniz.
Safranbolu evlerinin yanı sıra birbirinden özel yapılar da tarihten bu güne korunmuştur. Safranbolu’da zarif minaresi ile hala ayakta duran İzzet Mehmet Paşa Camii 18. yüzyıldan bu güne uzanan bir tarihe sahiptir. Harika taş işçiliği ile Safranbolu Köprülü Mehmet Paşa Camii de gezilecek yerler listenizde yer alması gereken mekanlardan biridir. Altından dere akan Safranbolu Kaçak Camii ise farklı mimarisiyle ilgi çeken bir yerdir.
Safranbolu’nun doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenlere, Türkler’in Safranbolu’ya ilk geldiklerinde toplandıkları Hıdırlık Tepesi ev sahipliği yapıyor. Baharın gelişinin kutlandığı Hıdrellez şenlikleri her sene burada yapılırken, muhteşem Safranbolu manzarasını da izleyebileceğiniz tepede, keyifli bir soluklanma sizi bekliyor. Biraz da çarşı pazar gezmek isterseniz , Safranbolu Arasta Sokağı’nda bulunan Yemeniciler Çarşısı renkli ürünleriyle sizleri bekliyor.
Safranbolu otelleri de buram buram tarih kokan geçmişten günümüze gelen yapılardan oluşmaktadır. Safranbolu, konaklama ihtiyaçlarınızı karşılayan konak ve evleriyle sizi adeta geçmişin aile sıcaklığıyla kucaklar.