Karadeniz farklı diyara açılan kapılardan birisi adeta. Yöreselliğin en fazla hissedildiği yerlerden biri olan bölge, farklı lezzetlerle bezeli özel bir mutfağa sahip. Balığı, yetişen tarım ürünleri, üretilen peynir, ekmek gibi çeşitli ürünlerin tamamıyla kendine has mutfağı bölgeyi özel kılan noktaların başında geliyor. Karadeniz lezzetleri, yörede yetişen taze ürünlerle hazırlanmaları sebebiyle son derece doğal ve farklı tatlar sunuyor. Karadeniz mutfağının en önemli lezzetlerini sıralamak gerekirse ilk sıraya meşhur Karadeniz hamsisiyle yapılan yemekleri koymak gerekli. İşte Karadeniz’e özgü birbirinden lezzetli yemekler:

hamsi

Hamsili Pilav

Karadeniz’in bilinen en meşhur yemeği hamsili pilav. Karadeniz’in hemen her yerinde yiyebileceğiniz hamsili pilavın en güzel yapıldığı şehir ise Rize olarak biliniyor. Bu şehirle bütünleşen yemekte hamsi baş aktör olmakla birlikte, yemeğe lezzetini veren çeşitli tatlar yer alıyor. Pirinçten başka yemeğe kuş üzümü, dolma fıstığı koyuluyor. Hamsili pilavı en özel yapan unsur ise dizilişi. Fırında pişirilen bu yemek tamamıyla Karadeniz’e özgü.

Hamsili Pilav

Kuymak

Kuymak olarak bilinen bu yemek, mıhlama ismiyle de anılıyor. Genel olarak Karadeniz yemeği olmakla birlikte şehir olarak Trabzon’a özgü. Yörede üretilen özel bir peynirle yapılan yemeğe yine Karadeniz’de yemeklerde bolca kullanılan mısır unu ilave ediliyor. Yöresel olarak üretilen tereyağında pişirilen bu yemek çok lezzetli bir tada sahip.

kuymak

Laz Böreği

Rizelilerin meşhur yemeklerinden birisi olan Laz Böreği, börek olarak isimlendirilse de aslında bir tatlı. Bol ve zengin bir malzemeyle üretilen Laz Böreği’nin iç dokusu muhallebi benzeri vanilyayla yapılmış bir krema ile dolduruluyor. Kıyılmış fındık benzeri malzemeler de eklenebiliyor. Hafif bir yemek olmakla birlikte yöreye özgü bu yemek oldukça lezzetli.

Karalahana Sarması

Karadeniz’de en fazla tüketilen yemeklerden birisi de Karalahana sarması. Karadeniz’de yapılan, sonrasında tüm Türkiye’de meşhur olan bu yemeğin doğduğu yer Artvin olarak biliniyor. Kıymalı olarak yapılan sarmaya; soğan, dereotu, maydanoz, karabiber, kuru nane, pirinç gibi standart dolmalık ürünler konuluyor. Birçok yerde asma yaprağına ya da beyaz lahanaya sarılarak yapılan bu yemek Karadeniz’de karalahanaya sarılarak yapılıyor.

Akçaabat Köfte

Trabzon şehrine ait olan Akçaabat köftesi Karadeniz’in diğer meşhur yemeklerinden birisi. Yapılışı oldukça kolay olan bu köftenin en önemli özelliği içerisine peksimet koyuluyor olması. Yörenin doğal otlarıyla beslenmiş hayvanlardan elde edilen kıyma ve sarımsak da eklenen köfte ızgarada pişiriliyor.

Hoşkıran Kavurma

Hoşkıran otuyla yapılan bu yemek, Ordu şehri ile anılıyor. Hoşkıran otu genellikle mısır tarlalarında ve nemli yerlerde yetişen bir bitki. Anjin tedavisi ve mide ağrılarında kullanılan bu bitki soğanla birlikte kavurarak tüketiliyor.

Hamsi Buğlama

Karadeniz denildiğinde akla gelen ve en önemli yemek hamsi. Yörede çıkarılan yegane balığın hamsi olması, bu balıkla yapılan çeşitli yöresel yemeklerin gelişmesine sebebiyet vermiş. Hamsi buğulama tüm Karadeniz’deki en meşhur yemeklerden bir tanesi. Salçalı olarak yapılan bu yemekte soğan, limon dilimleri, maydanoz ve çeşitli baharatlar kullanılıyor.

Pileki Ekmeği

Karadeniz’in dışında çok yaygın bir yemek olmayan Pileki Ekmeği, Artvin yöresine ait. Bu şehre yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken bu tat defne yaprağı, mısır unu, su ve tuzla saç üzerinde yapılıyor.

Hamsi Köftesi

Hamsi köftesi Ordu şehrine ait olan bir yemek olarak karşımıza çıkıyor. Normal köfteden tek farkı et yerine hamsi kullanılıyor olması. Karadeniz söz konusu olunca hamsi en fazla tüketilen besin grupları arasında yer alıyor.

Mısır Ekmeği

Yapımı oldukça kolay olan bu ekmek Karadeniz halkının en fazla tükettiği yiyeceklerden birisi. Mısır unu, tuz ve suyla yapılan bu ekmek Trabzon şehrine özgü, ancak tüm Karadeniz’de tüketiliyor.

Mısır Ekmeği