Kırklareli’ye bağlı olan Trakya’nın Göz Bebeği İğneada ve Eşsiz Longoz Ormanları ile hafta sonu için mükemmel bir kaçamak mekanı oluşturuyor. 33 kilometre uzunluğundaki kum sahili ile kendine hayran bırakan İğneada, Avrupa’nın en eski çiftçi yerleşimini işaret ediyor. İçerisinde Mert, Saka, Hamam, Pedina ve Çilingoz göllerini de bulunduran bölge, ormanların etkileyici atmosferiyle adeta bir masalın içinden ziyaretçilerini çağırıyor. Otel ve restoranların yanında, kamp alanları da bulunduran İğneada, Milli Park’ta uzun gezileri hak ediyor. Kıyıköy ve Demirköy ise İğneada çevresinde görülmesi önerilen diğer yerleri oluşturuyor.

Trakya'nın Göz Bebeği İğneada

Aktivite de Dinlence de Mümkün 

İğneada dileyenlere aktivite, dileyenlere huzurlu bir dinlence vadediyor. Doğa yürüyüşü, ATV, bisiklet gezisi, jeep safari, kano gibi aktivite alternatifleri bulunurken gün boyu uçan kuşları izleyerek kitap okumanız dinlenmeniz de mümkün oluyor. Kano turu kendinizi bir anda Uzak Doğu’da, Tayland’da gibi hissetmenizi sağlayabiliyor. Oldukça sessiz olan, günün kuş sesleriyle bölündüğü orman, huzurun başkenti olarak tarif ediliyor. Neredeyse dümdüz sayılabilen coğrafya, zorlu şartlar vadeden parkurlardansa sakin yürüyüşler için uygun görülüyor. İstanbul’da yalnızca (200 km) 3.5 saatte ulaşılabilen bölgeye otobüsle de özel araçla da ulaşmak mümkün.

Aktivite de Dinlence de Mümkün

Sularla Kaplı Bir Cennet Longoz Ormanları 

Karayolunun belli bir bölgeye kadar araç trafiğine izin verdiği bölge, yürüyüşler için uygun bulunuyor. Longoz ormanları çevresini saran Yıldız dağlarından gelen sularla kaplanarak sular altında kalan orman eşsiz manzarası ile cenneti anımsatıyor. Kış ve ilkbaharda tamamen sularla kaplı olan ormanda, yaz ve sonbaharda sular çekiliyor. Ziyaretçilerin bölgeyi gezerken su geçirmez ayakkabılar giymesi tavsiye ediliyor. Ziyaretçilerin sulak bölgede sivrisinem kovucu spreylerden bulundurmaları da öneriler arasında yer alıyor. Kamp yapmak isteyenlerin de bölgenin hava koşullarını, su seviyesini kontrol ederek lokasyon belirlemeleri önem arz ediyor. Ormanda rehberli geziler, fayton ve bisikletli turlara da katılmak mümkün oluyor.

670 Çeşit Bitki ile Benzersiz Bir Ekosistem

670 Çeşit Bitki ile Benzersiz Bir Ekosistem

Ormanda dişbudak, kayın, meşe, ıhlamur, kızılcık ve gürgen ağaçları yer alıyor. Yalnız ağaçlara değil farklı türde pek çok hayvana da ev sahipliği yapan ormanda ak kuyruklu kartaldan kerkeneze, kara leylekten sakarcaya, ağaçkakandan karabatağa, akbalıkçıldan sakarmekeye kadar farklı kuşlar görülebiliyor. Longoz ormanlarında 670 çeşit bitki yaşıyor. Longozlar dünyada sadece Amazon, Afrika Kongo Havzası ve İğneada’da yer alıyor. İğneada, Amazonlar’dan sonraki hektar olarak en geniş alan (3 bin 515 hektar) olarak işaret ediliyor. Türkiye’de görülen 453 kuş çeşidinin 258’i İğneada’da bulunuyor. 668 çeşit yabani hayvan bulunurken, ekosistemin devamlılığı için birçok tür koruma altında tutuluyor.

Manzaraya Doyum Olmuyor

Manzaraya Doyum Olmuyor 

Limanköy köyünde deniz feneri de bulunduran İğneada, gün batımında sunduğu manzara ile hafızalara kazınıyor. Dileyenlerin kumsalda ata binebileceği hatırlatılırken, Dupnisa Mağarası da bölgede gezilebilecek bir başka yeri oluşturuyor. Yemyeşil yolların uzandığı yoluyla dizi gizemli bir seyahate çağıran mağara, 4 milyon yıl öncesine dayanan oluşum süreci ile istisnai bir gezi vadediyor. 2720 metre uzunluğuyla dikkat çeken yeraltı mağarasının, en üst katmanındaki Kuru, en alttaki Sulu mağaranın belli bölümleri 2003 yılından bu yana gezilebiliyor. İçinde bir de yer altı nehri bulunduran mağara sistemi, sarkıt ve dikitlerle görsel bir şölen sunuyor.

Siz de İğneada’yı gezi rotanıza ekleyerek keyifli bir seyahat yapabilir, nilüferlerle süslü göllerde huzur bulurken longoz ormanlarında eşsiz doğayı kucaklayabilirsiniz. Romantik tatiller için de, aile gezileri için de uygun bir gezi planı sunan iğneada, kano turları, uzun yürüyüş alanları ve kamp bölgeleri ile doğa meraklılarını cezbediyor.