
Eski çağlarda insanlığın konaklamak ve korunmak için kullandığı yeraltı şehirleri bugün hala gizemli ve ilginç yönleri ile gezginleri heyecanlandırıyor. Bu şehirler ince dizaynları ile de görenleri kendine hayran bırakıyor. Tarih öncesi dönemlerden bu yana yerleşim merkezi olarak kullanılmış Anadolu toprakları, yeraltı şehirleri bakımından oldukça zengin bir varlığa sahip durumda. Türkiye’nin pek çok farklı bölgesinde yer alan bu yeraltı şehirleri turistlerin ve tarih meraklılarının uğrak noktası. Gizemi ile Hayretler Uyandıran Yeraltı Şehirleri, içinde barındırdığı tarihi sırlar ile ziyaretçilerini bekliyor. Tarih ve kültür turizminin yanı sıra doğa turizminin de bir parçası sayılabilecek bu alanları tatil planınıza ekleyerek kendinize hiç bilmediğiniz, yeni bir dünyanın kapılarını aralayabilirsiniz. Yeraltı şehirlerinin eşsiz tasarımlarına tanıklık ederken, döneminde burada yaşamış insanların hayalleri arasında kendinizi bambaşka bir alemde hissedebilirsiniz.
Kars’ın Tarih Mirası: Ani Yeraltı Mağaraları
Kars‘ın Ani ilçesinde yer alan pek çok eser, antik çağlara dek uzanan geniş bir tarihe sahip. Bunlar içinde yer alan Ani Harabeleri ise gizli yeraltı geçitleri ve büyük taşlara oyulmuş mağaralar ile dikkatleri üzerinde topluyor. Yapılan arkeoloji çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve tarihi oldukça eski dönemlere denk gelen bu yapılarda insan yaşamına dair izler bulmak mümkün. Eski mobilyalar, çanak çömlekler gibi günlük ev gereçleri yeraltı mağaralarında bulunan insan kalıntılarından yalnızca birkaçı. Aynı zamanda eski Ermenice yazılı kağıtlar da mağaralarda bulunan kıymetli tarihi kayıtlar arasında yer alıyor. Bu muhteşem tarihe tanıklık etmek için her yanı buram buram tarih kokan Ani Harabeleri’ni ve yörede yer alan yeraltı şehirlerini ziyaret edebilirsiniz. Tarih vizyonunuzu genişletecek bu alana yapacağınız seyahat ile merak duygunuzu besleyeceğiniz kesin!
Yeraltında Modern Bir Şehir: Hüyük Yeraltı Şehri
İlk insanın yerleşim yeri olduğu tahmin edilen orta Anadolu bölgesinde yer alan Hüyük Yeraltı Şehri ihtişamı ile görenleri büyülüyor. Çankırı ili sınırları içinde bulunan bu tarihi miras mükemmel tasarımı ile, dönemin şartları göz önüne alındığında modern bir yapı olarak adlandırılabilecek nitelikte. 2005 yılında keşfedilen bu yeraltı şehrinde yaşam alanlarının yanı sıra birlikte ibadet için ayrılmış alanlar da bulunuyor. Korunma amaçlı olarak inşa edildiği tahmin edilen Hüyük Yeraltı Şehri keşfedildiği tarihten bugüne dek tarih meraklısı yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı haline gelmiş durumda. Bu ayrıntılı ve etkileyici yapının gizemlerini en ince ayrıntısına kadar keşfetmek için siz de hemen rotanızı Çankırı Hüyük bölgesine çevirmelisiniz.
Tarihin Büyüleyici Ülkesi: Acıgöl Yeraltı Şehri
Nevşehir‘in Acıgöl bölgesinde bulunan ve ayrıntıları ile gezginleri hayrete düşüren Acıgöl Yeraltı Şehri görülmeye değer yerlerden bir diğeri. 1991 yılı itibari ile ziyarete açılmış olan bu şehrin gizemi ve sırları bugün hala tam olarak çözülebilmiş değil. 1975 yılında keşfedilmesinin ardından yürütülen çalışmalar ile yalnızca iki katı ziyarete açılabilen Acıgöl Yeraltı Şehri, aynı zamanda Tatların Yeraltı Şehri olarak da adlandırılıyor. İçinde çok sayıda kemerli salonun bulunduğu bu bölgede ibadet ve toplanma için ayrıldığı tahmin edilen alanlar göze çarpıyor. Dünyanın ilk yeraltı tuvaleti de yine burada bulunuyor. Roma ve Bizans döneminde zindan ve kiler olarak kullanılan şehrin, ilk inşa amacı ise bölgeye bir garnizon yapılması imiş. Yeraltı şehrinden çok adeta yepyeni bir ülke havasına sahip bu yeri görmek için siz de vakit kaybetmeden harekete geçebilirsiniz. Tarihi yeraltı şehirlerini keşfederek kendinizi geçmişin güzelliklerine bırakabilirsiniz.