Yelken sporu yapıyorsanız ya da bu spora ilgi duyuyorsanız doğru yerdesiniz. Yelken tarihinden yelken sporu yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine kadar sizler için araştırdık. Yazının sonunda Türkiye’de yelken açabileceğiniz en muazzam rotalar da yer alıyor. Bu bölgelerden birinde maviliklere istediğiniz gibi yelken açabilirsiniz.

Türkiye’de Yelken Sporu Tarihi

1890 yılından itibaren ülkemizde yelken sporunun izleri görülmeye başlar. Bu yıllarda İngiliz aileler tarafından İstanbul’da yapılan yelken sporu, zamanla Türk aileler arasında da yaygınlık kazanır. Bu dönemde kurulan en popüler yelken kulüpleri Prinkipo, Makriköy ve Moda yelken kulüpleridir. Daha sonraları Birinci Dünya Savaşı ile beraber bu kulüplerin faaliyetlerine son verilir.

Türkiye’de yapılan ilk resmi yelken yarışı 1 Ağustos 1932 tarihinde gerçekleştirilir. Yelken sporunun ülkemizde gelişmeye başlaması, 8 Nisan 1935’te Moda Deniz Kulübü’nün kurulması ile olur. 1936 yılında Berlin’de düzenlenen Yaz Olimpiyatları’nda birçok yelkenci ülkemizi başarıyla temsil eder. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle bir kez daha sekteye uğrayan yelken sporu, savaşın bitmesiyle beraber tekrar gelişir. Savaştan sonra başta İstanbul ve İzmir olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde yelken kulüpleri kurulur. 1957 yılına gelindiğinde ise Türkiye Yelken Federasyonu, resmen faaliyet göstermeye başlar. 1965 yılında ise ülkemizin önemli yelkencilerinden biri olan Sadun Boro, yelkenlisi ile dünyayı dolaşma kararı alır ve dünya turunu 1968 yılında tamamlar.

Yelken Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yelken yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Örneğin yelkeni sağa ya da sola çektiğiniz zaman, yelken çektiğiniz yönün tersine gider. Yelken sporunu yaparken istediğiniz yöne gitmekte serbestsiziniz fakat asla rüzgâra karşı yelken açmamalısınız.
  • Yelkenlinizde omurga varsa bu sizin için güzel bir haberdir çünkü bu tip yelkenliler daha dayanıklı bir yapıdadır. Eğer yelken açarken sert bir rüzgârla karşılaşırsanız, rüzgar geçene kadar yelkene sıkıca tutunun. Böylelikle hem yelkenin hem de kendinizin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
  • Yelken açtığınız bölgede rüzgârın gücünden emin değilseniz, az sayıda yelken kullanarak yelken açmaya başlayabilirsiniz.
  • Sert rüzgârlar çıktığında büyük yelkenleri kontrol etmek çok daha zordur. Yelkenliyi kolayca idare edebilmek için yelkenlide en az iki kişinin bulunduğundan emin olmalısınız. Tıpkı yollarda olduğu gibi denizde de birtakım trafik kuralları vardır. Bu kurallardan emin değilseniz, diğer yelkenlilerden uzak durmanızda fayda var.Türkiye’de Yelken Yapılabilecek Rotalar
    • Bodrum

    Ege Bölgesi’nin kalbi olan Bodrum, yelken sporu için en elverişli bölgelerden biridir. Tertemiz suları sayesinde birçok kişinin dikkatini çeken bölge, yelkenciliğin yanı sıra diğer su sporları için de son derece uygundur. Üstelik Bodrum’da esen rüzgârlar, yelken sporunu kolaylaştıran faktörler arasında yer alır. Özellikle Bitez ve Güllük tarafına giderseniz, dalgasız bir denizde ve uygun bir rüzgâr eşliğinde yelken açabilirsiniz. Sizde Bodrum otellerinde yeriniz ayırtarak bu sporu burada yapma şansını elde edebilirsiniz.

    • Alaçatı

    İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı, yelken sporu yapan kişiler tarafından sıkça tercih edilir. Üstelik bölge, dalgasız denizi ve uygun rüzgârı sayesinde birçok acemi yelkencinin de uğrak noktasıdır. Öte yandan Alaçatı, yelken sporu ile ünlü bir yer olduğu için dünyanın dört bir yanından birçok turist tarafından ziyaret edilir. Ayrıca yılın çoğu döneminde bu bölgede yelken sporunu yapmak da mümkündür. Çeşme otelleri arasından seçim yaparak rahatlıkla etkinliklere katılabilirsiniz.

    • İstanbul

    İstanbul’dan iş ve diğer sebeplerden dolayı ayrılamıyorsanız, şehir içinde bulunan yelken sporu için uygun lokasyonlarda yelken açabilirsiniz. Büyükçekmece kıyısında bulunan ve yaz aylarında yelken sporunu yapmak için oldukça elverişli bir rüzgâra sahip olan Mimar Sinan bölgesi en iyi yerlerden biridir.

    Öte yandan Anadolu Yakası’nda yaşıyorsanız, Tuzla sahilini de yelken açmak için tercih edebilirsiniz. Ayrıca Tuzla sahili, yelken sporuna yeni başlayanlar için son derece uygundur. Tuzla otelleri arasından deniz kıyısında olan ya da denize yakın konumlanan otelleri tercih edebilirsiniz.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin