
Gezip gördüğü yerler kadar, gezerken nelere ihtiyaç olacağı konusunda da çok bilgili olan Rotasız Seyyah, kafası karışanlar, daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için harcamaları karttan yapma konularını kendi deneyimlerinden faydalanarak Tatil Sepeti için kaleme aldı. İşte yurt dışında kredi kartı ve banka kartı kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken her şey.
Bankamatik Kartı Kullanımı
Yurt dışında bankamatik(Debit) kartı kullanarak alışveriş yapabilirsiniz. Tabii bunun için Türkiye’de bulunan banka hesabınızda Türk Lirası olması gerekir. Hangi ülkedeyseniz o ülkenin para birimi, güncel TL kuruna çevrilir ve hesabınızdan o tutar direkt düşer. Bu tarz alışverişlerde banka komisyon almaz ama kur çevriminden ortalama %5 belki de daha fazla zararınız olabilir. Örneğin; İspanya’da bir alışveriş yaptınız. O an 1 Euro = 6 TL olsun. Ama banka bunu çevirirken 1 Euro = 6,1 ya da 6,3 TL gibi çevirebilir. Yüksek tutarlı bir harcama yapacaksanız bu duruma dikkat etmelisiniz.
Bankamatik kartınızı kullanarak yurt dışındaki bankamatiklerden nakit para çekebilirsiniz. Yine bu işlem için de Türkiye’deki banka hesabınızda TL olması gerekir. Yani sizin Euro hesabınız olsa bile gittiğiniz ülkenin bankamatiğinden para çekerken TL hesabınızdan o ülkenin parasına kur çevirisi ile para çekebilirsiniz. Yine İspanya üzerinden örnek verelim. Bankamatikten 100 Euro çekmek istediniz. O an 1 Euro = 6 TL olsun. Banka bunu ortalama 100 Euro = 630 TL gibi çevirir. Siz 100 Euroyu alırsınız, Türkiye’deki TL hesabınızdan 630 TL düşer. Bu işlem için bulunduğunuz ülkedeki bankamatik ve Türkiye’deki bankanız sizden ayrı ayrı komisyon alabilir. Bu tutar ya da tutarlar parayı çekmeden önce ekranda gösterilir. Genelde bulunduğunuz ülkedeki bankamatik komisyon almaz. Türkiye’deki bazı bankaların ise avantajlı hesapları ya da bankamatik kartları olabilir. Kimisi Avrupa ülkelerini kapsar; gittiğiniz her Avrupa ülkesinden komisyonsuz para çekebilirsiniz, kimisinde ise bu tüm dünyayı da kapsayabilir.
Gittiğiniz ülkede de elbet birçok farklı bankalar olacaktır. Her bankanın komisyon tutarı ya da kur çevrimi farklı olabilir. Parayı çekmeden önce ekrandan detayları iyice inceleyin derim. Özellikle yüksek tutarlar çekecekseniz %5 ya da %10 gibi oranlar can yakabilir.
Kredi Kartı Kullanımı
Bugüne kadar Venezuela ve İran hariç gittiğim her ülkede kredi kartı kullanarak alışveriş yapabildim. Master ya da Visa farketmez ikisi de dünyada çok yaygın kartlardır. Sadece American Express kartınız varsa o biraz sıkıntı, çünkü onun post cihazı her mağazada olmayabiliyor. O sebeple American Express kartına güvenip yola çıkmayın.
İran’da uluslararası bankacılık sistemi normal işlemediği için kart kullanımı pek mümkün değil. Venezuela’da ise devletin kullandığı kur ile gerçek kur arasında çok uçurum var. O sebeple orada da kart kullanımı mümkün değil.
Eğer kart ekstreniz sadece TL olarak geliyorsa dünyanın neresinden alışveriş yaparsanız yapın harcamanız kartınıza TL olarak yansır. Mesela İspanya’ya gittiniz. Aldığınız ürün 100 Euro idi. Bunu ekstrenizde TL olarak göreceksiniz. Ama tabii burada döviz çevrimi yapılırken banka yine kendi faydasını düşüneceği için kurdan zararınız olabilir. Bu zarar aynı bankamatik kartındaki gibi %3-10 arasında değişebilir ve bankadan bankaya farklılık gösterir.
Eğer kredi kartı ekstrenizi USD olarak alıyorsanız yurtdışı harcamalarınız ekstrenize USD olarak yansır. Mesela ABD’den 100 USD lik bir ürün aldınız, ekstrenizde aynı şekilde 100 USD görürsünüz ve USD hesabınızdan kart ödemenizi de yine bu rakam üzerinden yaparsınız. Gördüğünüz gibi kurdan dolayı hiçbir zararınız olmadı. Eğer İtalya’dan 100 Euro’luk bir alışveriş yaparsanız bu harcamayı USD ekstrenizde göreceksiniz. Aynı TL’ye çevrilirken uğradığınız kur farkı zararı burada da geçerlidir. Banka 100 Euroyu, kendine yarayan kurdan USD’ye çevirerek size yansıtacaktır. Burada da zararınız %3 ila %10 arasında gidip, gelebilir. Tamamen çalıştığınız bankaya bağlı.
Diğer bir alternatif de ekstrenizi hem USD hem de Euro olarak almak. İtalya’da yaptığınız 100 Euroluk harcama ekstrenize aynen 100 Euro olarak yansır. ABD’de yaptığınız 100 USD lik harcama da ekstrenize 100 USD olarak yansır.
Ayrıca kredi kartını kullanarak yurtdışındaki bankamatiklerden nakit para da çekebilirsiniz. Genelde çekeceğiniz para o ülkenin yerel para birimi olur. Çok nadir bazı ülkelerde USD de çekebilirsiniz. Burada kurdan dolayı yine zararınız olacak. Aynı şekilde bankamatik kartı değil de kredi kartı kullandığınız için ayrıca bankanız da her çekim başına sizden komisyon kesecek. Parayı çektiğiniz bankamatiğe ait banka da sizden her çekim başına komisyon kesebilir. Bu durum çalıştığınız bankanın uluslarası bankalarla ilişkisine göre değişir. Daha detaylı olarak bankamatik kartı kullanımında anlattığım gibi.
Kredi kartınızı yurtdışında olur olmadık yerlerde kullanmayın. Restoranda hesap öderken kredi kartınızı garsona verip göndermeyin. Hiç farkında olmadan iki saniye içinde cep telefonuyla arkalı önlü bir fotoğrafı çekilip, tüm bilgilerinizi çaldırabilirsiniz.
2-3 haftalık bir geziye çıkıyorsanız bankamatik ya da kredi kartını hiç kullanmayın, yanınıza nakit götürün derim.
ABD ya da Avrupa’ya gidecek ve kart da kullanacaksınız bankanızla görüşüp USD ve Euro ekstre talebinde bulunun. Dünya çapında şubeleri olan bankalarla çalışmak işlerinizi kolaylaştırır.
Gezerken tüm bankamatik kartlarınızı tek bir cüzdana ya da tek bir çantaya koymayın. Çalınırsa hepsi birden gitmesin. Zor durumlar için her zaman cüzdanınızın bir köşesinde 100 USD bulundurun. Yurtdışı gezileri yapan biriyseniz o para hiç ummadık yerde işinize yarayabilir. Kullandıktan sonra tekrar yerine koymayı da ihmal etmeyin.