Türkiye’nin pek çok köşesinde her yıl birbirinden farklı bitki festivalleri kutlanıyor. Renkli manzaralar sunan bu festivaller, genellikle yerel düzeyde yapılsa da dünyanın pek çok noktasından turist çekmeyi başarıyor. Baharın habercisi olan bu eğlenceli etkinler sayesinde unutulmaz bir gün geçirebileceğinizden kesinlikle emin olabilirsiniz. Yöresel tadımlık lezzetler, panayır yerine dönen rengarenk sokaklar, sergiler ve konserler eşliğinde eğlencenin tadını doyasıya çıkartabileceksiniz. İşte gitmek için can atacağınız turistlerin severek katıldığı eğlence dolu bitki festivalleri…
Portakal Çiçeği Karnavalı – (5-8 Nisan)
Çukurova insanının en vazgeçilmez etkinliklerinden olan karnaval, portakal çiçeklerinin açmaya başladığı Nisan ayında kutlanıyor. Karnaval programı sadece tek bir etkinlikle de bitmiyor. Karnaval günü sergiler, söyleşiler, açık hava konserleri, Adana çevresi turları, uçurtma şenlikleri ve toplu gitar çalma gibi daha pek organizasyon gerçekleştiriliyor. Kostümlerinizi giyin, yüzünüzü boyayın ve eğlence dolu anların tadın çıkarmaya başlayın.
Kuzugöbeği Mantar Festivali – (6-7-8 Nisan)
Fethiye‘ye 25 km uzaklıkta yer alan Yeşilüzümlü, kendine has zeytinlikleri, güler yüzlü insanı, üzüm ve incir ağaçları ile bilinen küçük bir belde. Geniş bir ova üzerinde kurulu olan bölgede, yaklaşık 10 yılı aşkın süredir Kuzugöbeği Mantar Festivali düzenleniyor. Festivalin en önemli amacı ise kuzugöbeğinin ve çeşitli mantar türlerinin tanıtımını gerçekleştirmek. Ayrıca etkinlik günü; klasik müzik gösterileri, koşu yarışmacıları, yerel sanatçılarla birlikte konserler de gerçekleştiriliyor. Üstelik konaklama durumu dahi düşünülmüş. Yöre halkı, festival boyunca tüm gelen misafirlere evlerini açıyor ve tüm ihtiyaçlarını güzel bir şekilde karşılıyor.
Urla Enginar Festivali – (27-28-29 Nisan)
Aşkın, sıcaklığın ve huzurun adresi olan Urla, her yıl Nisan ayının sonlarına doğru kutlanan Enginar Festivali ile turistlerin akınına uğruyor. Yeşilin hakimiyetinde geçen bu eğlenceli organizasyon, genellikle Urla’nın Cumhuriyet Meydanı’nda kutlanıyor. Eğer yolunuz Ege’ye düşürse, Arnavut kaldırımları ve Rum Evleri ile ünlü olan bu küçük tatil beldesine uğramalı ve şifalı sakız enginarlarının tanıtıldığı festivale de mutlaka katılmalısınız.
Alaçatı Ot Festivali – (5-8 Nisan)
Arnavut kaldırımlı dar sokaklar, kesme taş evler, sörfe ev sahipliği yapan masmavi bir deniz… Evet evet Ege’nin incisi olan Alaçatı’dan bahsediyoruz. Çeşme‘nin en hareketli mahallelerinden olan Alaçatı, her yıl baharın gelişi ile birlikte kutlanan Ot Festivali sayesinde yüzlerce turistin uğrak noktası oluyor. Festivalin teması her yıl farklı bitki türlerine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin: Bu yılın teması, “kuşkonmaz ve sarmaşık”. Etkinlikte bu otlarla birbirinden güzel yemekler pişiriliyor ve otların kullanımı, faydaları tanıtılıyor. Kortej yürüyüşü ve ot toplama yarışması ise festivale büyük bir heyecan katıyor.
Isparta Gül Hasadı Festivali – (11-15 Mayıs)
Şöyle mis gibi gül kokuları arasında eğlence dolu anlar yaşamak ister miydiniz? O halde her yıl katılımcılarına unutulmaz anlar sunan rengarenk gül hasadı festivalini mutlaka görmelisiniz. Türkiye’de görüp görülecek sayılı festivallerden olan bu etkinlik, yeni açmaya başlayan rengarenk güller sayesinde şenlik havasında geçiyor. Katılımcılar ise sabahın 5’inde hasada dahil olarak akşamın 10’una kadar gül toplamaya yardım ediyor. Daha sonra güllerin fabrikasyon aşamasına geçiş yapılıyor. Güllerden yapılan reçeller, lokumlar, sabunlar ve kolonyalar da stantlara koyularak gelen turistlere tanıtılıyor. Baş döndürücü gül kokuları arasında eğlenceye doymak isterseniz Mayıs-Haziran aylarında rotanızı Isparta’ya çevirebilirsiniz.
Bozcaada Bağ Bozumu Festivali – (8-10 Eylül)
Uzun yıllardır gelenek haline gelerek kutlanmaya devam eden etkinliklerden bir diğeri de Bozcaada Bağ Bozumu Festivali. Her yıl Eylül ayının ilk haftalarında kutlanılan festivalde, hasat edilen tüm üzümler davullar ve zurnalar eşliğinde adanın Cumhuriyet Meydanı’na getiriliyor. At arabalarında ve traktör kasasında getirilen üzümlerden sonra çeşitli konserler ve yarışmalar düzenleniyor. Adanın ruhunu özümsemek ve farklı üzüm lezzetleri tatmak isterseniz Bağ Bozumu Festivali’ni kesinlikle keşfetmelisiniz.