Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’ne yerleşmiş, İpek Yolu güzergahında bulunan Taş Evleri ile Mardin, adeta bir açık hava müzesi olarak nitelenir. Suriye ile sınır komşusu olması nedeniyle Arap nüfusunun yoğunluğunu ve kültürünün izlerini tümüyle görebilirsiniz. En eski Hristiyan topluluklardan Süryaniler’in de Mardin’de yaşıyor olması ile kent, hem tarihi hem de kültürel değerlerin karışımını yansıtan mistik bir havaya sahiptir.

Mardin’de Görülmesi Gereken Yerler

mardin

 

Mardin; mimarisi ve arkeolojik değerde tarihi eserleri ile gezerken kendinizi bir masalın içinde sanabileceğiz kadar gizemlidir. Eski çağlardan beri birçok kültüre ev sahipliği yapmış olmasının izlerini, şehrin her yerinde görebilirsiniz. Yüzyıllardır sanat ve tarih açısından değerli birçok cami, kilise, türbe, manastır gibi dini mekanlara ev sahipliği yapar. Şehidiye Camisi, Mardin Ulu Cami, Mardin Meryem Ana Kilisesi, Mor Behnam Kilisesi (Kırklar Kilisesi), Mor Mihail Manastırı, Deyrülzeferan Manastırı görülmesi gereken dini ve tarihsel değeri olan yerler arasında gelir.

mardin taş evler

 

Mardin’e gidiyorsanız mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Midyat’tır. Mardin’in en bilinen, önemli tarihi değerlere sahip ilçelerinden biri olan Midyat, nüfus olarak yoğun bir yerleşimdir. Süryani kültürünün izlerini en fazla görebileceğiniz yer olan Midyat, taş evleri ve ev yapımı şarapları ile ünlüdür. Gezerken içinde kaybolacağınız tarihi dokusu sizde mistik bir etki yaratır. Özellikle gümüşçülerin yoğun olduğu yerlerde, kültürün süsleme ve takı zevklerini de görebilir, birçok hediyelik ürün alabilirsiniz.

Mardin’de Unutamayacağınız Anlar ve Tatlar

mardin sokakları

 

Doğal bir açık hava müzesi olan kentte tarihi ve dini mekanları gezdikten sonra sokakların büyüsüne kapılma zamanı gelir. Mimarisinin yıllardır bozulmadan saklandığı Mardin Evleri’ni gezebilir, sokaklarında yürürüybilirsiniz. Mardin Kalesi’nde şehre yukarıdan bakarak hangi çağda yaşadığınızı unuttuğunuz anlar yaşarsınız. Eski Süryani Patrikane Binası’nın ev sahipliği yaptığı Mardin Müzesi’ni de eski kültürleri tanımak adına mutlaka gezmelisiniz. Nitelikli bir Mardin turu için şehrin güneyinde, 30 km mesafelik yol giderek Dara Ören Yeri’ni de rotanıza ekleyebilirsiniz.

mardin mimarisi

 

Et yemeklerinin yoğun olarak tüketildiği Mardin’e gittiğinizde kaburga dolması, mumbar, bademli pilav ve Mardin‘e has kebaplardan mutlaka yemelisiniz. Yemeğin üzerine kültürel bir örnek olan Mırra ve Menengeç kahvelerinden içebilirsiniz. İçine farklı lezzetler koyarak yapılan Türk kahvesini de deneyebilirsiniz. Çarşılarında gezip kültüre ait telkari, bakır, taş ve ahşap işlerinden alabilirsiniz. Özellikle telkari gümüş işleme hediyelikler, hediye ettiğiniz kişilerin ilgisini çekecektir. Bitkisel sabunlardan ve ev şaraplarından da kendiniz ve sevdikleriniz için bolca alabilirsiniz.