
Kamp yapmak istiyor ve cesaret edemiyorsan doğru yerdesin!
İlk olarak karar vermeli, istekli olmalı ve önüne gelen engelleri aşıp geçmelisin.
Öncelikle ihtiyacımız olan temel kamp malzemeleridir.
-Yağmura ve rüzgara dayanıklı bir çadır
-Zeminle teması kesecek bir mat
-Soğuktan korunmak için uyku tulumu(ekstrem değerler göz önüne alınarak ve gerekirse battaniye desteği ile)
-Kamp çantası
-Yedek kıyafet
-Işık kaynağı
-Bozulmayacak gıdalar, su ve varsa bir termos
-Poşet ve hijyen için malzemeler
Bunlar kesinlikle kamp yaparken minimum konfor sağlamak için olması gereken ekipmanlardır. Kamp yapmayı sevdikçe ve daha fazla konfor aradıkça bu listeyi uzatabilirsin.
Tüm bunlar tamamsa artık yola çıkmaya hazırsın demektirJ
Nerden başlayacağını bilmeyenler için birkaç tüyo;
- Öncelikle kamp yapan gruplardan birine katıl. Toplu bir şekilde hareket etmek sana güven verecektir. Aynı zamanda herhangi bir konuda yardıma ihtiyacın olursa ki olacaktır seve seve sana yardım eden insanlar çıkacaktır.
- Yola çıktıktan sonraki en önemli konu kamp çantası, çadır vb. taşınacak eşyaların çok ağır olmamasıdır. Mümkün olduğunca minimal ve birden fazla fonksiyonu olan eşyalar seçilmelidir.
Mesela boyunluğun aynı zamanda şapka görevi de görebilir ve böylece kendini soğuktan koruyabilirsin. Ya da poların hem seni ısıtacak hem de yeri geldiğinde yastık olacaktır.
- Matını iyi seçmeli ve yerle teması kesmelisin! Bu sana büyük ölçüde ısı yalıtımı sağlayacaktır. Uyku tulumu her zaman yeterli gelmeyebilir veya bütçen yeterli gelmeyebilir. Böyle anlarda yanına ekstra battaniye desteği, ısı bantları veya bir su şişesi içerisine sıcak su koyarak bunun üstesinden gelebilirsinJ
Bu arada uyku tulumu içerisindeki sıcaklığı korumanın en iyi yolu kat kat giyinmemek (vücuttan çıkan ısıyı geri yansıttığı için), varsa lavabo ihtiyacını karşılamak(idrara sıkıştığında vücutta ısı kaybı olur) ve uyku tulumu içinde mümkün olduğunca boş kalacak alan bırakmamaktır.
Sabah giyeceğin kıyafetleri de uyku tulumunun içine koyarak ısıyı muhafaza edebilir hatta yanına telefon ve pilleri de alarak soğuktan pil boşalmasının önüne geçebilirsin.
- Yedek kıyafet lazım olmaz deme çünkü olacaktır. Doğa koşullarında her şey mümkündür. Başına ne geleceğini asla tahmin edemezsin J
Tüm eşyaların çadırda saklanması önemlidir. Her an yağmur yağabilir, böcekler gelebilir veya doğadaki hayvanlar gelip çantanı alıp götürebilir. Çadır içinde eşyalarını muhafaza etmek en doğru tercih olacaktır.
5) Gece zifiri karanlıkta düşmemek, kaybolmamak ve güvende hissetmek için mümkünse kendiliğinden şarj olabilen bir el feneri edinebilirsin. Tabi kafa lambası, yağmura dayanıklı kamp lambası gibi seçenekler de mevcut.
6) Kamp ortamında yemeği iyi seçmek gerekir. Ve her şeyden önce kamp ortamında ateş yakılıp yakılamayacağı bilinmeli ve yiyecek seçimi buna göre yapılmalıdır.
Ateş olan ortamda her türlü yemek pişirilebilir bunu biliyoruz. Peki ya eksik malzeme varsa?:)
Bu gibi durumlarla baş etmesi zor ama imkansız değil.
Hazır konserve gıdalar tercih edilebilir. Veya ev yapımı dökülmeyecek yemekler…
Sıcak bir suyun varsa aşılamayacak çok az şey vardır.
Hiç olmadı ekmek arası bir sandviçle tüm sorunlar çözülür. Ve enerji kazanmak için kuruyemişi de unutmamalı. Benim vazgeçilmezim ise her daim sıcak kahvemin bulunmasıdır.
7) Yemekten sonra yemek artıkları vb. şeyler çadırdan uzak yerlere bırakılmalıdır. Çünkü yemek kokusu alan arkadaşlar ziyaretinize gelebilirJ
Ve son olarak eğer birkaç günlük kalacaksanız ve hijyenden ötürü gerginseniz seyahat boy bakım malzemeleri, kuru şampuan vb. şeyler edinip bu sorunu da ortadan kaldırabilirsiniz.
Yeter ki isteyin!
İstedikçe mümkün olduğunu göreceksiniz. Yaşayabileceğiniz zorluklar zamanla size güzel anılar bırakacaktır.
Mottom her zaman şudur: Rezil olmadan eğlenemezsin. J