Vakalar artmışken, hafta sonu yasakları söz konusuyken, ‘kimseye fazla bulaşmadan, kendimizi doğanın kollarına nasıl atabiliriz’i düşünürken, kendimizi aylar sonra yine bu kamp alanında bulduk. Son birkaç keyifli günümüzü geçirdiğimiz bu sempatik yerleşke, Sarıyer’in hemen ilerisinde, Karadeniz kıyısında bir balıkçı köyü olan Rumelifeneri’ne bağlı, 7,5 dönümlük, yeşillikler arasında bir arazi üzerine kurulmuş ve her detayıyla düşünülmüş, sıcak insanlar ve cıvıl cıvıl yaşantılarla dolu bir karavan kamp alanı!

Geçen sene, açılışından kısa süre sonra -baya tenhayken- iki kez gelmiş, çok da sevmiştik, bu sene ise, yıllık aboneler nedeni ile neredeyse her parsel dolu… Bu yüzden kısa süreli konaklamaya geleceklerin, önden arayıp bilgi almasında fayda var!

Son konaklamamızda ne hoşluklarla karşılaştığımızı (özellikle çocuklu, doğa düşkünü bir aile olarak!), kampla ilgili sitesinde bulunmayacak ekstra olumlu/olumsuz bilgileri, çocuklu ya da çocuksuz kamp/karavan hayatını merak edenleri, yeni -ama yeni olduğu kadar da sevgi dolu- bloğumuza alalım.

📌 Genel bilgi / İmkanlar:

Alan, 60 karavanlık bireysel parsellerden, çocuk parklı bir orta meydandan ve bir villadan oluşuyor. Her bir parselde elektrik, su, pis su/gri su gideri, bahçede belirli bölgelerde piknik masaları, barbekü alanları, bulaşık evyeleri, tamamen kampçıların kullanımına bırakılan boş villa içinde de kadın erkek duş/wc, buzdolabıyla, ocağıyla komple bir mutfak alanı ve mutfaktan çıkılan bir teras alanı bulunuyor. 2021 baharı itibari ile 60 parselin 54’ü yıllık abonelerden oluşuyor. İçerde karavan kiralama imkânı şu an için yok ve günübirlik giriş ya da villa bahçesinde çadır kurulumuna sadece villa ya da karavanında konaklayacaklara eşlik eden kişiler için izin veriliyor.

Alana giriş-çıkış saatleri esnek, otopark alanı rahat, içeride ateş/mangal yakılması serbest. Kamp işletmecisi Serkan Bey ve eşi Aslı Hanım gayet samimi, misafirperverler.

Çekme karavanla geliyorsanız, ulaşım için, Sarıyer’in dik yokuşlarından Serkan Bey farklı bir yol tarif ederek yardımcı oluyor. Karavan çekiyorsanız, hele ki bizim gibi çok da güçlü olmayan bir araçla çekiyorsanız J, haritadan bakıp direkt olarak en kısa yolu kullanmamakta fayda var!

📌 Çocukla güvenlik:

Alanı, çocukların çıkamayacakları, yabancıların giremeyecekleri bahçe telleri ve uzaktan kumanda kontrollü yüksek giriş kapıları çevreliyor. Kamp görevlisi girişte sürekli olarak ikamet ediyor. İçeride motorlu araç çok nadir oluyor dolayısıyla da sokakta koşturan, bisiklete/scootera binen çocuğunuz hakkında, içiniz baştan rahat ediyor. Ayrıca güvenlik kameralarıyla alan 7/24 kontrol altında tutuluyor.

📌 Diğer çocuklar / Evcil hayvanlar J:

‘Benim çocuğum, evcil hayvanım!’ diyenler için sevindirici bir not -ki karavancılarda bunu diyen çoktur ☺️- : Tasmalı/sakin evcil hayvanlar alana alınabiliyor.

(Evcil hayvanlar birçok konaklama alanına alınmadığı için rahat tatil yapabilmek için karavan alanını bile tanıyorum ki bizce de çok mantıklı!)

📌 Seyahat Belgesi:

Ve günümüz kısıtlamalarında, resmi olarak turizm ruhsatına sahip bir kamp alanı olduğundan konaklama/seyahat belgesi verme yetkisine sahip, böylece iki gece kalmak istediğiniz yerde zorla üç gece ücreti ödetilip, pazartesi sabahın beşinde sokağa dökülmenize gerek kalmıyor ve bu da karavancılar için ciddi önem arz ediyor. (Bu madde, bizim bu hafta sonu en önemli kriterimizdi!)  (⚠️ uyarı: zamanla kısıtlama şartlarına göre değişiklik gösterebilir, gitmeden sorunuz!)

📌 Fiyatlandırma:

2021 ücretleri; karavan için günlük 150 tl (birkaç gün üzeri kalışlarda, kısmi indirimler yapılıyor), eşlik edecek çadır başına da 100 tl gecelik ücret alınıyor. Yıllık abonelik için alanın işletmecisi Serkan Bey ile iletişim kurmak gerekiyor. (⚠️ uyarı: zamanla değişiklik gösterebilir, gitmeden sorunuz!) Havale ile de ödeme seçeneği mevcut.

Bu bilgiler dışında, bloğumuz tamamen kişisel deneyimimizi aktarmakta ve bizim bakış açımıza sahip. Kampın sağladığı tüm teknik imkânları ve kamp alanının diğer özelliklerini aşağıdaki kendi sitelerinin linkinden inceleyebilir, ortamın 2021 sezonu güncel hali hakkında fikir sahibi olmak için de kısacık videomuzu izleyebilirsiniz.

Camp Rumelifeneri resmi sayfaları: https://camprumelifeneri.com/ ve https://instagram.com/camprumelifeneri?igshid=12w46z1q4q4mb

Mirancinamia kamp alanı video linki: https://www.instagram.com/tv/CNgKHijgNXV/?igshid=1rf05emkosv1u

📌 Mirancinamia bakış açısından:

Meydanda çocukların dağıtmasına/kirlenmesine/kirletmesine izin verilen, diledikleri gibi koşturdukları özgür bir ortam kurulmuş. Buradaki çocuklar -çoğu yıllık kaldığından zaten hali hazırda iyi arkadaşlar-, sağdan soldan, ortalıktan buldukları çeşitli şeyleri alıp, oyunlar kuruyor, çok eğlenip, doğadan öğrenip, etrafı darmadağın bırakıp ertesi günü kaldıkları yerden oyuna devam ediyorlar. Çukurlar kazıldı, kovalarla sular taşındı döküldü kimse de ‘Aman alana zarar verdin, çamur yaptın, yapma, etme pisletme çocuğum!’ demiyor. Çocuklar suyu, çamuru istedikleri gibi deneyimleme fırsatı buluyorlar. Mirancina, 1 saat tek başına, tek  bir kürekle çamuru/toprağı kazdı ve bizim için inanılmaz ama bu ‘1 kürek’ sayesinde, kamp sandalyemizi yakın yere çekip, anne-baba sıcak sıcak kahvemizi keyifle yudumlamaya fırsat bulabildik!) pahalı oyuncaklarla bile, evde bu kadar zaman geçirmezlerken, nasıl oluyor da bu şekilde 1 saat geçiyor ☺️ anlayana aşk olsun!!

📌 İnek sürüsü meselesi J:

Dışarı çıkma yasağını fırsata çevirip, yakın çevreyi yürüyerek keşfedelim, dedik. Biraz deniz manzarası biraz yeşil alan ferahlığı derken, geniş bir çayırda başıboş, boyunlarında çangır çungur çalan çanları ile sürpriz inek sürüsü ile karşılaştık. Köydeki için sıradan bir manzara olsa da, bu görüntü, şehrin göbeğinde, parka bile çıkamayan, çizgi filmlerden/tabletlerden inekleri, atları, koyunları tanıyan küçük çocuklar için peşlerinden koşulası, aşırı heyecanlı bir olay 😍 (en azından bizde durum böyle!), muhtemelen doğasever ebeveynler bizi daha iyi anlarlar!

Kampa yürüme mesafesinde çayır alanındaki minik (!) sürprizimiz

📌 Odunlu/ateşli/mangallı hikâyeler:

İneklerin bizim geçemeyeceğimiz zorlu yollara girişi ile kendimizi, etraftan yakacak odun toplarken bulduk, çalı çırpı ne varsa, aile aktivitesi olarak toplayıp, akşamına orman şöminemizde yakıp, keyifle ısındık. Hatta o ateşin sıcaklığı/enerjisi bizi aşıp, komşularımızı bile muhabbete davet etmiş oldu. Akabindeyse o közlerle hep birlikte mangalı kolayca yakmış, çabucak yemeği hazırlamış olduk.

Ailece akşam için çalı çırpı toplama aktivitemiz

📌 Bir minik komşuculuk:

Birbirinden alma, verme destek olmanın gönülden somutlaştığı bir yer burası; biz yan komşumuzun doğum günü fotoğraflarını çektik, onlar bize en güzelinden, en lezizinden doğum günü ikramları yaptılar. Su, elektrik, ısınma, mangal gibi basit ihtiyaçlar için sürekli yardımlaştık, yediğimizi içtiğimizi birbirimizle paylaştık. Sonunda hem büyükler, hem küçükler arasında kurulan arkadaşlıklarla evimize döndük.

En ‘cool’ karavan kategorisinde gönül birincimiz müzisyen komşumuzun karavanı

📌 Minik köpeklerin sevdiği oyun: kaş göz yalama J:

Küçücük yavru köpeklerin, oyun yapmak istedikleri için Mirancina’yı üstüne yükselip de gözünden kaşından yalaması ve Mirancina’nın bize bir anda neye uğradığını şaşırarak koşması! Kimi için sıkıntı olsa da, yavru köpeklerle arası gayet iyi olan bizler için -ortada sağlıkla alakalı bir durum da olmayınca- defterimize eğlenceli bir anı eklendi.

Işıl ışıl, cıvıl cıvıl komşu karavan bahçelerinden bir kesit

📌 Ortak olduğu kadar, ortak olamayanlar:

Kamp seyahatlerinde herkesin geldiği yer, serüveni, yolu, amacı bambaşkadır. Fakat bir yandan da ortak bir dil konuşulur, çünkü tatil anlayışı benzerdir, merak konusu, bilgi sahibi olunan konular birbirine benzerdir (karavanlar/karavan çadır araç ekipmanlar/kamp alanları/diğer kamp malzemeleri/kamp anıları/gelecek kamp planları vb. bu liste uzar gider) yani paylaşılacak bilgi, konuşacak konu bitmez.

📌 Kurumsal tatlış karavan hayatım:

Yerleştiğimiz cuma günü, işler yoğun olunca, mecburi kısa süreli home office yapmam gerekti. Alanda wi-fi olması, açık alanda çocuğumuzun severek oyun oynaması, karavanda kalıp, konsantre olup çalışabilen benim için o günü kurtardı. Zaten home office konusu çıktı çıkalı severim ben karavan office’imi ❤️!

📌 Olumsuz olabilecek ufak tefek bir şeyler:

Alanda gece geç saatte kontrolsüz gürültü olmaması, hafta sonu bile sakin geçebilen akşamlar çocuklu aileler için kesinlikle bir nimet! Ancak, hafta sonu gündüz için aynı şey söylemek daha zor, arada doğum günleri, sesli muhabbetler, müzikler olabilir (gündüz olduğu için de hiçbir şey söylemeye hakkımız yok tabi ki, bu, kalabalık kamp hayatının doğal bir parçası). Bizim için hiç sıkıntı olmasa da, öğle uykusu hassas bebekler/çocuklar için belki sorun olabilir. Sonuçta karavanlarda ciddi bir ses izolasyonu yok.

Bulaşığı, bu mevsimde buz gibi soğuk su ile yıkamak bir hayli zor, villa mutfağına da bir ton bulaşığı götür-getir, o da ayrı bir uğraş. Şimdilik bizi zorlasa da, yaza bu sorun kendiliğinden çözülecektir. (Sıcak suyu olan karavanlar var tabi ki, bu bizim gibi minik, daha basit modeller ve çadırdakiler için geçerli tabi!)

Alanda serbest gezen köpekler var, 4-5 tane minnoş, oyuncu yavru köpek ve onların anne-babası iki büyük köpek J, bir de birkaç kedi mevcut. Bizim için mangalı dışarda yedirmemeleri dışında sorun olmadı, ancak ciddi anlamda fobisi olan kişiler için çekilmez hale gelebilir (yanımızda olsalardı, annem ve görümcem 3 dk bile duramazlardı mesela!).

Önden havale ile ödememize rağmen, son dakika ekstra elektrik çektiğimiz -gece çok soğuktu ve gece boyu ısıtıcı çalıştırmak zorundayız tabi ki bu mevsimde- için 30 tl ücret alındı. Düşük bir ücret, bu konuda haklı olabilirler, ancak ekstra çıkabileceğini önceden bilsek daha iyi olurdu.

Park alanı yani meydan kısmı düzen seven, temizlik düşkünü olan –‘aman çocuğum kirlenmesin’ci- kesime (özellikle de yağmur olabilecek havalarda) çok uymayabilir ☺️.

Doğaseverler için bu tarz kampları şiddetle öneririz!

Sevgiyle, huzurla kalın!

Instagram: mirancinamia

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin