Daha önce farklı ülkeler gezmiş ya da ilk defa başka bir kıtaya geçmenin hayalini kuruyor olabilirsiniz. Biraz sonra size vereceğim bu 5 altın tüyo, yurt dışı seyahatlerinizi kolaylaştırırken bütçeniz ile tatil keyfinizi de yukarıya taşımanıza yardımcı olacak.
Mikhail Chigorin’in çok sevdiğim bir sözü gibi ‘En kötü plan bile plansızlıktan iyidir!’ Hiç plan yapmadan çıkacağımız yolda karşılaşacaklarınıza karşın bir nebze de olsa hazırlıklı olmakta ve tatil planı oluşturmakta fayda var. Elbette ki yolun ne getireceği bilinmez; lakin sağanak yağmura bir tişörtle yakalanmaktansa çantadaki yağmurluk her zaman hayat kurtaracaktır.
Tüyo 1: Araştırmanızı İyi Yapın
Hiç tanımadığınız bir yere ilk defa gidiyorsanız ‘ne kadar çok araştırma = o kadar az yabancılık ve daha fazla kaliteli vakit geçirme imkanı’ demektir! Peki, bu tam olarak ne demek?
Düşünün ki lisanını bilmediğiniz, yemek ve konaklama fiyatlarından haberdar olmadığınız, kültürlerini araştırmadığınız bir yere seyahat ettiniz ve havalimanında uçaktan indiğiniz andan itibaren serüven başladı. Yabancılarla olan iletişiminizden konaklama yeri arayışınız ve fiyatlarla olan uğraşınıza kadar daha pek çok şey sizin vaktinizi çalacak. Bunun olmaması ve kendinizi daha rahat hissedebilmeniz adına yola çıkmadan önce gideceğiniz yer ile ilgili araştırmanızı mutlaka yapın.
İlk defa yurt dışı seyahatine çıkacaklarına önerim; lisanını bildikleri, eğer hiç yabancı dil bilmiyorlarsa az da olsa o dili anlayabildikleri ülkelere rotalarını çevirmeleri. Beden diline güvenen ve maceraperest gezginler için ise sözüm meclis dışı. Gideceğiniz ülkenin lisanından, para biriminden, iklim şartları ve coğrafik özelliklerinden başlayarak her şeyini araştırın. Edineceğiniz bilgilerin sadece geziniz için değil hayatınızın farklı dönemlerinde tekrar işinize yarayabileceğini unutmayın. Her şeyden önce cesur olun ve kendinize güvenin.
Araştırmanızı yaparken; internetteki farklı kaynaklardan, kitaplardan, ansiklopedilerden, atlaslardan, daha önce yurt dışı seyahati deneyimlemiş tanıdıklarınızdan, belgesellerden ve daha pek çok basılı & görsel kaynaktan faydalanabilirsiniz. Burada en önemli nokta; tek bir kaynağa bağlı kalmadan araştırmanızı yapıyor olmanız ve bilgi edinirken de size uygun gelen hususları not almanız. Bunlar; doğasından büyülendiğiniz bir kasaba, görüntüsünden etkilenip tadına bakmak isteyeceğiniz bir yöresel yemek gibi bir sürü şey olabilir. O notlar, tatil plan ve bütçenizi ayarlarken işinizi kolaylaştıracak.
Tüyo 2: Tatil Planı ve Bütçe Ayarlaması
Belki aylarca sürecek uzun, belki de bir haftalık kısa bir geziye çıkmayı hedefliyorsunuz. İki şekilde de tatil planı ve bütçe ayarlaması yapmak, hayal ettiğiniz seyehati maksimum seviyede yaşamanıza olanak sağlayacaktır.
Tatil planınızı yaparken daha önce not aldığınız ve görmek istediğiniz lokasyonlarda konaklama olasılıklarınızı iyi araştırın. Birkaç varış noktanız olsun. Haritaları kullanın. O noktalar arasındaki ulaşım imkanlarına bakın. Otobüs, tren, uçak gibi bir sürü opsiyonunuz olabilir. Bütçenize uygun gelenleri analiz ederek ortalama bir hesap yaratın. Çıkaracağınız bütçe asla az olmasın. Tercihleriniz doğrultusunda biraz daha fazla bir bütçeyle seyahate çıktığınızda, beklenmedik aksiliklere karşı hazırlıklı olursunuz. Eğer zaman kısıtlamanız yoksa ve bütçeniz az ise konfor alanınızın dışına çıkmayı deneyin. Gidip görmek istediğiniz yerlerde daha fazla vakit geçirmek için otel yerine hostelleri, bungalov yerine çadırları deneyimleyebilirsiniz. Pahalı restoranlarda yemek yemek yerine en taze sebzeleri pazardan alıp ortak kullanım alanı mutfak olan işletmelerde konaklayarak yemeklerinizi kendiniz pişirebilirsiniz.
Yurt dışı seyahatine çıkacaklara önerim; her zaman güncelliğini koruyan Numbeo sitesi. Burada ülkelerin gıda fiyatlarına göz gezdirebilir ve yaşadığınız ülkeye göre pahalılık / ucuzluk durumunu kıyaslayabilirsiniz.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/
Tüyo 3: Erken Rezervasyon ve Kampanyalar
Yurt dışı seyahatlerinde uçak ve ülke içi ulaşım fiyatları, tatil planı bütçenizin büyük bir bölümünü kaplar. Bunu en aza indirgemek için firmaların erken rezervasyon ve kampanyalarından yararlanabilirsiniz.
Takviminizdeki tarihler belli ve zamanınız kısıtlıysa uçak biletinizi erken alarak indirimli uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Eğer zamanınız esnek ve seyahatiniz uzun sürecekse aktarmalı uçuşları deneyebilirsiniz. Aktarmalı uçuşlarda yolculuk saat olarak uzun sürer fakat fiyatlar daha uygun olur. Uçak bileti alırken farklı ödeme yöntemleri deneyerek puanlar toplayabilir ve bir sonraki uçuşlarınızda o puanları kullanabilirsiniz.
Konaklama için de aynı sistem geçerlidir. Gideceğiniz yerler için konaklamanızı erken ayarlarsanız hem kafanız rahat olur hem cebiniz. Tabii ki de sonrasında kaldığınız lokasyonları uzatmakta veya gittiğiniz yerden farklı bir yere geçerek hiç hesapta olmayan bir yerde kalmakta da özgürsünüz. Tüm bunları kendi zaman ve bütçenize uygun bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
Hostel arayışında olanlara kullanmaktan memnun kaldığım iki önerim olacak:
https://www.hostelbookers.com/
Tüyo 4: Pasaport & Vize & Sağlık Prosedürleri
Her ülkenin vize ve sağlık prosedürleri farklılık göstermektedir. O yüzden bunu gideceğiniz ülkenin şartlarına bakarak gerçekleştirmelisiniz.
İlk sahip olmanız gereken pasaporttur. Eğer pasaportunuz yoksa vizeniz işlenemez. Bu yüzden seyahat dönüş tarihinizden itibaren en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport çıkartmanız gerekir. Sonra ise vize almalısınız. Amerika vizesi alımında mülakat zorunlu iken Afrika ve Orta Doğu ülkeleri için vize alımında şahsen bulunma zorunluluğu yoktur.
Sağlık prosedürleri, ülkeden ülkeye değişmektedir. İlk aşama; rutin seyahat aşılarınızı olmaktır. İkinci aşama ise ülke takvimine bakarak hangi ülkeye seyahat edecekseniz oraya uygun aşı veya aşıları olmaktır.
Bu konuda sizlere önerim; bu işlemleri son dakikaya bırakmamanız; en az 1,5 ay öncesinden halletmiş olmanız. Bazen vize için randevu gerekebiliyor ya da bazı aşıların koruyuculuğu, vurulduktan hemen sonra değil 15 gün sonra başlıyor. Hiç hesapta olmayan aksilikler de çıkabilir. Eğer biletinizin yanmamasını istiyorsanız bu işlemleri erken halletmenize fayda var.
Tüyo 5: Gereksiz Yüklerden Kurtulun!
Yurt dışı tatillerinde büyük ve iri bavullarla, ağır sırt çantalarıyla geziyor olmak sizi sadece yavaşlatır. Defileye değil seyahate çıktığınızı kendinize hatırlatın ve işe yaramayacak olan eşyalarınızı en aza indirgemeye çalışın.
Seyahat çantanızı hazırlarken; gezinizde en çok ihtiyaç duyacaklarınızdan en az işinize yarayacak olanlara doğru inen bir liste çıkartın. Sadece kıyafetlerinizin renk kombinlerini, kişisel bakım eşyalarınızı değil olası durumlarda işinize yarayacak şeyleri de düşünün. Nasıl olsa uçuş gününüz yaklaşana kadar o listeye ekleme ve çıkartma yapmak serbest!
Seyahat çantasında olması gerekenler listenize; tüm uçak ve konaklama rezervasyonlarınızın fotokopilerini, minik bir ilkyardım çantası, küçük bir fener, taşınabilir şarj cihazı, katlanabilir mini çanta, yağmurluk ve ıslak mendiller eklemeyi unutmayın.
İyi tatiller!
Jale Tan
https://www.instagram.com/asicicek7/
https://www.facebook.com/asicicek.jale.tan/
https://www.renklisen.com/category/gezi/?amp=1
Etiketler: Yurt dışı seyahati, yurt dışı tatili, tatil planı, erken rezervazyon ve kampanyalar, seyahat çantasında olması gerekenler