
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen yasa ile hayatımıza giren konaklama vergisi, her türlü otel, motel, pansiyon, apart otel, misafirhane, tatil köyü, kamping alanı, yayla evi gibi konaklama seçeneklerinde geçerli olacak.
Konaklama vergisi, sadece konaklama ile alakalı değil, konakladığınız mekanın size sunduğu bütün hizmetler için uygulanacak. Kaldığınız mekanda, konaklamaya dahil olan her şey ve ekstradan fiyatlandırılacak bütün harcamalarınız konaklama vergisi kapsamına giriyor.
Bir örnekle açıklayalım; yarım pansiyon bir otelde 7 gün kalıyorsunuz. Otelin konaklama hizmetine dahil olan kahvaltı ve akşam yemeği, konaklama hizmeti ücretinde vergilendiriliyor. Kaldığınız süre boyunca öğle yemeklerini de otelde yediniz, öğlen havuz başında bir şeyler içtiniz, akşamüstü de otel tarafından kiralanan kayak ekipmanlarıyla su kayağı yaptınız. Bu hizmetler ayrıca faturalanacak olsa bile, konaklama vergisine tâbi tutuluyor.
Konaklama Vergisi ne kadar?
Konaklama vergisi %2 oranında uygulanacak ve bu oran bir katına kadar Cumhurbaşkanı tarafından artırılabilecek ya da azaltılabilecek. Konaklama vergisi, KDV hariç tutar üzerinden hesaplanarak, faturada ayrıca belirtilecek.
Konaklama Vergisi sebebiyle tatil fiyatları artacak mı?
Konaklama vergisi, konaklama bedeline ek olarak uygulanan, faturada ayrıca gösterilecek bir vergi türü olduğu için fiyatların artması beklenebilir. Bazı işletmeler fiyatlarında vergi tutarı kadar indirim yaparak, vergiyi yansıtmamayı tercih edebilir ama bu işletmeler de faturalarında konaklama vergisini ayrı bir kalem olarak belirtmek durumundalar.