İnsanoğlunun 1961 yılında Rus kozmonot Yuri Gagarin ile başlayan uzay macerası, turizm konusunda büyük potansiyel taşıyor. Öngörüldüğü üzere turizmin, deniz, kum, güneş, tarih, gastronomi gibi çeşitlerine bir yenisi daha ekleniyor; Geleceğin Fantastik Düşü: Uzayda Tatil.

Azımsanamayacak kadar çok bilim insanı tarafından öngörülen bir fikir olan insan türünün uzaya göçü, birçok uzay kurumu tarafından fırsat olarak görülüyor. Bu yüzden uluslararası uzay kurumları uzaya gezi provalarına çoktan başladı. Yakın bir gelecekte Türkiye’nin en çok kullanılan turizm sitesi tatilsepeti.com‘da uzay seyahati kampanyalarını görmek şaşırtıcı olmayabilir.

Uzayda Tatil Fikri Artık Ütopya Değil

Bir hayalin ötesine geçmesine ramak kalan “Uzayda Tatil” fikrini somutlaştırmak için son hızda çalışan birçok uluslararası şirket şimdiden erken rezervasyon başvurularını açmaya başladı. En son Rus uzay kuruluşu Roscosmos tarafından açıklanan bir projeye göre uzayda lüks bir otel inşa etmek için ön hazırlıklara başlandı. Dünya manzaralı bu tatil için 5 yıldızlı otel inşa etmeyi planlayan Roscosmos, 1 haftalık tatil bedelinin ise ortalama 40 milyon dolar olacağını belirtiyor. Yeryüzüne 350 kilometre uzaklıkta kurulacak olan 2 metreküplük ultra lüks kapsüllerde konaklayacak müşteriler dünya manzarasını uzaydan izleyen ilk tatilciler olacak. 5 yıldızlı otel modülleri tatilcilerin her türlü konforu düşünülerek dizayn ediliyor. 2022 yılında bitmesi planlanan otel modüller için şimdiden birçok milyoner sıraya girmiş durumda.

Helyum Balonları ile Çok Daha Ucuza Mümkün Olan Uzay Gezisi

Uzay yolculuğu, roketlerin yanı sıra çeşitli yollarla gerçekleştirilmeye devam ediyor. Helyum doldurulmuş balonlarla gerçekleştirilen uzay gezisi, yeryüzünden 50 kilometreye kadar uzaklaşabiliyor. Saatler süren bu deneyim ile güneşin doğuşunu yeryüzünden yaklaşık 50 kilometre uzakta izleme imkânı bulurken aynı zamanda çok daha ucuza gerçekleştirebiliyorsunuz. Atmosferin sınırlarına ulaşan bu geziyi gerçekleştirmek için  yaklaşık 50 bin dolar ödemek gerekiyor. 3D yazıcılarla üretilen dayanıklı helyum balonları ile gerçekleştirilen bu uzay gezisi dört beş saat kadar sürebiliyor. Balonun yüksek irtifada atmosferin incelmesi sebebi ile gereğinden fazla şişerek patlamasından dolayı kontrollü bir şekilde son bulan uzay gezisi, aşırı dirençli paraşütler ile düşüş gerçekleştirilerek son buluyor. Çok daha ucuz bir şekilde gerçekleştirilen bu uzay turizmi seçeneği, roketle yapılanlara göre zaman olarak daha kısa, yükseklik olarak çok daha az bir irtifaya yükseliyor. Ancak yine de birçok uzay turisti tarafından tercih edilen bu yolculuk, düşük bütçeli uzay gezileri için iyi bir alternatif olarak göze çarpıyor. Roket motoru kullanılmadığı için patlama riski olmayan bu uzay gezisi daha güvenli bir seçenek olarak müşterilere sunuluyor. İlk olarak Felix Baumgartner tarafından atmosferin sınırı olan 38 kilometrelik bir uzaklıktan gerçekleştirilen uzay dalışı, canlı yayınla televizyonlara yansırken günümüzde birçok uzay turisti tarafından rağbet görüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)

Herhangi bir ticari amaç taşımadan yalnızca uzay bilimini ilerletmek hedefiyle yola çıkılarak inşa edilen Uluslararası Uzay İstasyonu, insanoğlunun en büyük mühendislik harikalarından biri. Uluslararası Uzay İstasyonu, isminden de anlaşılacağı üzere dünyanın her tarafından en başarılı kozmonotları misafir ederken, insan ırkının yaşaması için her şey tasarlanarak inşa edilmiştir. Kısa bir süre önce turistleri de kabul edeceğini açıklayan ISS (International Space Station), konaklama bedeli olarak 52 milyon dolar talep ediyor. Ancak her seferinde yalnızca bir adet turist (gözlemci) kabul eden Uluslararası Uzay İstasyonu turistler için 5 yıldızlı otel imkânları sunmuyor. Sadece bilimsel ve akademik alanda faaliyet gösteren ISS, en güncel uzay projelerine tanık olmak isteyen kişiler için yalnızca 1 kişilik kontenjan açıyor. Yalnızca 10 gün uzayda bilimsel projelere tanıklık etmek için başvuran isimler arasında Japon reklam yıldızı Satoshi Takamatsu ile 57 yaşındaki ünlü şarkıcı Sarah Brightman da bulunuyor.