Uçak seyahati sırasında göğüste çarpıntı hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, nefes almada zorluk, ağız kuruluğu, yutkunma problemi, el ve ayaklarda uyuşukluk hissi ve terleme gibi birçok fizyolojik rahatsızlığa neden olan uçak fobisi; çok sayıda insanın hayatını işkenceye çeviren bir problem olarak görülüyor. Özellikle iş ile ilgili sık seyahat zorunluluğu olan kişiler için tüm yolculuğu kabusa dönüştüren uçak korkusu, Uçak Fobisini Yenmenin Püf Noktaları psikolojik nevrozlar içerisinde en çok rastlanan rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Peki uçak fobisi ile başa çıkmak ve hayatı zehir etmeyen uçak yolculukları yapabilmek mümkün mü? Bu noktada yapılan birçok araştırma ve elde edilen çok sayıda veri göz önünde bulundurulduğunda, uçak fobisini kontrol altına almak için çeşitli yöntemlerden bahsedilebileceği gibi; profesyonel terapiler ile bu fobiden tamamen kurtulmak da mümkün görünüyor.
Uçak Fobisini Yenmek İçin Neler Yapılabilir?
- En sık tercih edilen yöntemlerden biri olan sakinleştirici ilaç desteği, birçok kişinin favori yöntemleri arasında yer alıyor. Siz de bu yöntemi tercih etmek isterseniz doktorunuz ya da eczacınız ile görüşerek profesyonel bir yardım alabilirsiniz.
- Sık tercih edilen diğer yöntemlerden biri ise yolculuk sırasında dikkati azaltmaya yönelik yapılan girişimler oluyor. Örneğin seyahat sırasında kulaklık ile yüksek sesli müzik dinlemek, oyun oynamak ya da film izlemek gibi yöntemler; yolculuk boyunca dikkati uçuştan farklı bir yöne çekerek korkunun hafiflemesine yardımcı oluyor. Ancak şiddetli fiziksel belirtiler ile seyreden uçak fobileri için bu yöntemler yeterli olmayabilir.
- Uçuş fobiniz, başta saydığımız halsizlik, terleme, baş dönmesi ve nefes darlığı gibi belirtilerin şiddetli bir şekilde yaşanmasına neden oluyorsa, sizin için en doğru tedavi profesyonel terapi yöntemi olabilir. Özellikle korkunun belirgin bir travmatik öyküye bağlı olmadığı durumlarda nevrotik korkulardan söz ediliyor ve bu tür rahatsızlıkların tedavisi yalnızca psikoterapi ile mümkün görünüyor. Hayat kalitesinin büyük oranda düşmesine neden olan uçak fobisinden kurtulmak, yalnızca birkaç seanslık terapi gerektiriyor.
Terapi için zaman bulamayan kişiler tarafından tercih edilen diğer etkili yöntemler ise uçakların çalışma mekanizmaları hakkında bilgi sahibi edinmek ve geçmiş yıllarda meydana gelen uçak kazalarını inceleyerek can kaybı oranını değerlendirmek oluyor. Uçakların kalkış – uçuş – iniş evrelerini, hava türbülansını ve oluşma nedenlerini, hava kontrol kulesinin uçuştaki rolünü ve uçuş sırasında meydana gelen çeşitli seslerin nedenlerini bilen uçak yolcularının diğer yolculara göre daha az korku yaşadığı görülüyor.
Bunun en güzel örneği Amerikalı iş insanı Clay Presley olabilir. 2009 yılında Hudson nehrine iniş yapmak zorunda kalan uçaktan sağ kurtulan Presley, yaşadığı bu olaydan sonra ciddi bir uçak fobisi ile karşı karşıya kalıyor. İşi dolayısıyla sürekli hava yolu ulaşımı tercih etmek zorunda olan Presley’i bu fobiden kurtaran yöntem ne mi? Pilotluk eğitimi.
Kazadan sonra profesyonel pilotluk eğitimi alan Clay Presley, uçaklar ve uçuş olayı hakkında tüm detayları öğrenerek; bilinçaltında gelişen nevrotik korkuları bilinç üstünde yer alan mantıklı bilgiler ile gideriyor. Uçakta meydana gelen seslerin nedenleri, kalkış, uçuş ve iniş sırasında yaşanan olayların tehlike içerip içermediği gibi birçok bilgiye sahip olan Presley, uçak fobisini tamamıyla yendiğini belirtiyor.
Tabi hepimizin Presley gibi pilotluk eğitimi alma şansı bulunmuyor ancak uçakların mekanizması ve uçuş evreleri hakkında bilgi sahibi olmanın bile uçak fobisi üzerinde büyük oranda iyileştirme sağladığı biliniyor. Siz de korkulu rüyanız olan uçaklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak korkularınızdan keyifli bir ilgi alanı yaratma şansı bulabilirsiniz.