
Bugün İngiltere ve İrlanda dışındaki birçok Avrupa ülkesine “vize” anlamına gelen Schengen, aslında Lüksemburg’da Fransa ve Almanya sınırlarının kesiştiği bölgede, geçimini şarapçılıktan elde eden küçük bir kasabanın adı.
Serbest Dolaşım Harika… Ama Nasıl?
Demek oluyor ki Schengen’e giden bir turist, yürüyüş yaparken üç ülkenin sınırlarına bir saatten kısa bir süre içerisinde giriş çıkış yapabilir.
Schengen vizeniz var ise siz de Avrupa’da bulunan tüm Schengen anlaşmasına dahil ülkelerde, yürüyüş yaparak olmasa bile aynı serbestlikle seyahat edebilirsiniz. Eğer Schengen vizeniz yoksa nasıl ve ne şekilde alacağınıza dair ipuçlarını çok dikkatle takip etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde reddedilmeniz ve yapılan masrafların boşa gitmesi söz konusu olabilir.
1985 yılında sözü geçen kasabada başlatılan Schengen işbirliği; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ülkeleri arasında geçerlidir. AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.
Schengen vizesi uygulaması ile seyahatlerde, (kara, hava veya deniz) sınır geçiş kontrolleri kaldırılmıştır. Bu uygulamadan sadece bu ülke vatandaşları değil aynı zamanda diğer ülkelerin vatandaşları da yararlanabilir.
Son yıllarda tur şirketleri ve hava yolu firmaları öyle avantajlı fiyatlar sunuyor ki, özellikle bayram ya da sömestir tatillerinde yurt dışı seyahatler, çoğu zaman yurt içinden daha ucuza geliyor. Hal böyle olunca “Schengen vizesi” tatilciler için hem çok büyük kolaylık, hem de stres kaynağı olabiliyor.
Birçok ülke Schengen vizesi için yetkili aracı kurumlarla birlikte çalışıyor. İnternet’ten yapacağınız kısa bir araştırma ile bulunduğunuz ilde size en yakın aracı kurumu tespit edebilirsiniz.
Pasaportunuza İyi Bakın!
Her şeyden önce pasaportunuzun yıpranmamış olmasına dikkat edin. Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz büyük olasılıkla reddedilir ya da reddedilmese bile sınır kapısından geri gönderilmeniz riskini taşır. Bununla beraber pasaportun geçerlilik süresi 6 aydan az olmamalıdır.
Eksik veya Çelişkili Belgeler Sunmayın
Özellikle ilk defa yurt dışına çıkılacaksa Schengen vizesi almak nispeten daha zorlu bir durum. Kendinize ait bir iş yeriniz varsa vergi levhası ve imza sirküleri gibi belgeleri, çalışıyor iseniz firmanız aracılığıyla maaş bordrosu sunmak (çalışıyor olmanız ülkenize geri döneceğinize dair bir sebep olarak görülür) veya varsa emekli maaşı deklare etmek şansınızı epeyce yükseltir ama garanti etmez. Gerekli evrak listesi ülkeden ülkeye değişmekle beraber bordronun yanı sıra vize almanızı destekleyecek belgeleri (gereksiz gördükleriniz ve hatta saçma bulduklarınız dahil) eksiksiz sunmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra banka tarafından kaşelenmiş, imzalanmış olan hesap dökümünüz ve son aylardaki hesap hareketliliğiniz de vize alımında önemli rol oynar. Konsolosluk çalışanları için en önemli husus doğru beyan ve güvendir. Bankada birikmiş paranızın bulunması gittiğiniz ülkeye yük olmayacağınızın göstergesidir bir nevi. Bununla beraber son üç ay içerisinde hiç hareket olmayan bir hesaba birdenbire yatırılan yüklü bir para da kesinlikle güvensiz bir durum yaratabilir. Verilen vizeler daha önce yapılan seyahatler de göz önünde bulundurularak tek, çift ya da çok girişli olabilir. Bu seçenekler tamamen konsolosluk çalışanının inisiyatifindedir.
Giriş Yapacağınız Ülkenin Vizesini Alın
İlk defa Schengen vizesine başvuranlar veya uzun süreli Schengen vizesi almak isteyenler evraklar konusunda daha dikkatli olmalı. Seyahat sağlık sigortası, destinasyon birden fazla ise gidilecek her ülkeye ait rezervasyonlar (kalacak yer, varsa davetiye ve uçak biletleri) mutlaka dosyaya eklenmeli. Ayrıca bu belgelerin pasaport kontrolde de sorulduğunu unutmayın. Bu nedenle rezervasyon fotokopilerini yanınızda bulundurun. Hangi ülkeden giriş yapacaksanız o ülkenin konsolosluğundan başvuru yapmanız çok önemli. Yunan Konsolosluğu’ndan alınan bir Schengen vizesi ile (pasaport memurunun inisiyatifine bağlı olarak) İsveç’ e giriş yapmanız elbette olası. Ancak çok riskli. Kapıdan geri çevrilmeyip ülkeye giriş yapsanız dahi bir sonraki vize başvurunuz “vize ihlali” sebebiyle ya reddedilir ya da en iyi ihtimalle tek girişli ve kısa süreli verilebilir.
İlk defa Schengen vizesine başvuranlar genellikle mülakata çağırılır. Bu noktada dürüst ve çelişmeyen cevaplar verilmeli. Temiz, özenli giyinmek ve bunun yanında güler yüzlü olmak çoğu zaman artı puandır. Nihayetinde Schengen vizenizi almış olmak ülkeye kesin giriş yapabilmek anlamına gelmiyor. Pasaport görevlisinin kısa sorularına da aynı özenle ve tutarlılıkla cevap verebilmeniz.