yurtdisi-pasaport-uygulamalari

Değerli Misafirlerimiz,

TURSAB tarafından yapılmış olan bilgilendirmeler doğrultusunda olağanüstü hal uygulaması sebebiyle, Yurtdışı çıkışları ile ilgili uygulanmaya başlayan prosedürler hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.

Yurtdışına çıkışınız sırasında sorun yaşamamanız için; aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Konuya ilişkin yazılı resmi açıklama İçişleri Bakanlığın’dan yapılmamış ise de Pasaport Daire Başkanlığın’dan alınan sözlü bilgiye göre;

  1. Yeşil ve hizmet  (gri)  pasaportu sahibi tüm Devlet memurları, eşleri ve çocukları bağlı oldukları Kurumundan görev nedeniyle yurt dışına çıkmalarına izin verilen muvafakatname almalıdır. Görev dışında çıkışa izin verilmemektedir.

YÖK, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 39. maddesi uyarınca Rektörler dahil öğretim elemanlarının yurt dışına görevlendirilmemeleri ve yurt dışında bulunanların geri çağrılması konusundaki 19.07.2016 tarihli genelgesinde değişiklik yaparak; yükseköğretim kurumlarımızın uluslararası bilimsel faaliyetlerindeki temsiliyetinin kesintiye uğramaması ve öğretim elemanlarının bilimsel faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından 39. Madde kapsamındaki yurt dışına görevlendirme yetkisini üniversite Rektörlerine bırakmıştır.

Buna göre öğretim elemanları; yurt dışında gerçekleştirilecek olan kongre, konferans, seminer benzeri ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara Rektörün uygun görmesi halinde katılabileceklerdir. YÖK, Rektörlerin yurt dışına görevlendirilmemeleri konusundaki genel hükmünü devam ettirmiştir.

  1. Öğretmenler yönünden tatilde olmalarına rağmen yıllık izinlerin kaldırılmasına karar verilen Genelge kapsamında henüz sorun çözülmüş değildir. MEB halihazırda sorunu çözüme kavuşturamamış olup, izin vermemektedir. Bu bakımdan ilgili Kurumdan muvafakatname alınması uygun olacaktır.
  2. Umuma mahsus pasaport (bordo) sahipleri için  kara, deniz, havalimanlarında güvenlik ile ilgili farklı uygulamaların yapıldığı açıklanmaktadır. Kamu personeli olmadıklarını belgeleyenler,   mesleği ile ilgili kimlik kartı-SGK’da çalışmakta olduğu firmadan hizmet dökümü, işe giriş bildirgesi ile yurt dışına çıkış yapabileceklerdir.
  3. Emekliler açısından pasaport rengi fark etmeksiniz belge istemediklerini, emekli kartlarını yanında bulundurmaları gerektiği, ancak  Emniyet Teşkilatından emekli kişilerin kendileri, eş ve çocuklarından yurtdışına çıkmalarına engel bir durum olmadığına dair belge talep edildiği belirtilmektedir.
  4. K.K.T.C seferlerine katılmak isteyen umuma mahsus ( bordo ) pasaport ve nüfus cüzdanı ile seyahat etmek isteyen yolcular için;
  • Devlet memurluğundan emekli olanlar; emekli olduklarına dair kimlik kartı veya belge ibraz ederek yurt dışına çıkış yapabilmektedirler. Sadece emekli Emniyet Teşkilatı mensubu ile  emekli asker eş ve çocuklarından yurtdışına çıkmalarına engel bir durum olmadığına belge istenecektir.
  • Aktif/görevde bulunan Devlet memurlarının YÖK’e bağlı Devlet memuru hariç görev nedeniyle bağlı oldukları kurum ve kuruluşlarda yurt dışına çıkışlarında sakınca olmadığında dair belge ibraz edenler, yurt dışına çıkış yapabilmektedirler.
  • Devlet memuru olmayan yolcular; Devlet memuru olmadıklarını belgeleyenler( mesleği ile ilgili kimlik kartı-SGK’dan  alınan belge-çalışmakta olduğu firmadan görev belgesi) yurt dışına çıkış yapabilmektedirler.
  • Yukarıda belirttiğimiz gibi güvenlik nedeniyle kontroller zaman alacağından vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için havalimanlarına uçuş saatlerinden 5-6 saat önce gitmeleri önerilmektedir.

Resmi Kurumlardan yapılacak bildirim veya resmi yazılı açıklamalar tarafımıza ulaştıkça misafirlerimize bilgi verilecektir.

Önemle duyurulur.