
Selam biz Gezenti Bir Aile!
Anı kumbaramızı elimizden geldiğince mutlu gezi anılarıyla doldurmaya çalışıyoruz. Ne de olsa, “Gezmek Yaşamaktır.”
Ben Gözde. Hikayemizdeki esas kız. Kendimi bildim bileli gezip görme, yeni yerler keşfetme ve yeme derdindeyim. Esas oğlanla – ki adı Gürsel – 18 yaşında tanıştık, 23 yaşında evlendik, 27 yaşında hikayemizdeki esas evlat Kartal’a kavuştuk.
Bekarken işim gereği esas oğlandan ayrı gezip gördüğüm çoktu, evlenince onun da kanına girdim. Zaten dünden razıymış 🙂 Esas evlat zaten doğduğundan beri geziyor, hayatını yaşıyor 🙂
Keşfederken heyecanımız içimizden taşınca, kişisel hesaplarımız gezi bloğuna dönüşmeye başlayınca, artık deneyimlerimizi herkesle paylaşalım dedik ve geldik buralara. Umarız siz de bizim kadar keyif alırsınız…
ÇOCUKLA SEYAHAT REHBERİ
Herkese Merhaba!
“Gezenti Bir Aile” olarak ilk önce en iyi bildiğimiz konunun rehberini hazırlayalım dedik: Çocukla Seyahat Rehberi
Bu yazımız bir anne ve babanın tecrübelerinden ibaret ama 6 yıllık maceramızda (2021 itibariyle), hem anne hem de baba olarak çocukla seyahat konusunda hatırı sayılır derecede tecrübe sahibi olduğumuzu da söylemeliyiz : )
Çocukla seyahat etmek birçok ebeveyn için çoğu zaman göz korkutucudur. “Nasıl gidilir?” ” Çocuğumu nasıl oyalarım?” “Ne yer ne içer?” “Ya sıkılırsa?” “Peki ya hasta olursa?” soruları peş peşe gelir.
Sevgili ebeveynler, sizleri o kadar iyi anlıyoruz ki… İlk başlarda savaşa gider gibi donanarak gittiğimiz seyahatler sonrası anladık ki çocukla seyahat aslında dışarıdan göründüğü ve hissettirdiği kadar zor değil. İyi bir planlama, güzel bir ön hazırlık süreci ve zamanlamayı iyi ayarlayarak çocukla seyahat etmek gezip ve bundan keyif almak mümkün.
Kendimize hatırlatmamız gereken tek şey hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı, ama eskisinden daha öğretici, eğlenceli ve biraz da maceralı olacağı : )
Çocukla Seyahat Hakkında İpuçları
- İşe önce kısa mesafeye küçük seyahatlerle başlayın. Hem sizin hem de çocuğunuz için yumuşak bir geçiş olsun. Özellikle yurt dışına gidiyorsanız mutlaka onun da zevk alacağı etkinlikleri aralara serpiştirin. Gideceğiniz yerin çevresindeki park, bahçe ve hayvanat bahçelerini önceden öğrenebilir ve planlamanızı o şekilde yapabilirsiniz. Uyku ve oyun zamanları için mutlaka aralara boş vakitler ayırın.
- Yolculuk hakkında çocuğunuza önceden bilgi verin, o anlamaz demeyin anlar. Kemer takması gerekeceğini, karşılaşacaklarını, yolculuğun kaç saat süreceğini ve rota planlamasını ona da anlatın.
- Oteller konfor vadetse de, çocukla seyahat ederken – özellikle yurt dışına – öncelikle ev kiralamayı düşünebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun yemeğini damak tadına göre yapma imkanı bulursunuz. Bir evin mutfağında biberon yıkamak ve çamaşır makinesine sahip olmak hayat kolaylaştırabilir. Üstelik ekonomiktir. Eğer otel rezervasyonunuzu çoktan yaptıysanız da odanın konumunu, üst kattaysa asansör durumunu ve çocuk yatağı imkanını düşünmeli, önceden ayarlamalısınız. Rezervasyon yaparken bu ayrıntıları mutlaka öğrenin. Gitmeden önce de oteli arayarak teyit edin.
- Tam yatan baston pusetler olmazsa olmazlardan! Hem siz kolayca taşırsınız hem de istediğiniz an yatar pozisyona alırsınız, yavrunuz içinde mışıl mışıl uyur. Eğer Roma gibi pusetle zorlanacağınız bir yere gidiyorsanız da kanguru iyi bir seçenek olabilir.
- Arabayla da gitseniz uçakla da gitseniz yolculuğu mümkün mertebe çocuğun uyku vakitlerine getirmeye çalışın. Evet gece uçuşları çoğu zaman daha pahalı oluyor ama bazen çocuğun konforsuzluğu daha pahalıya patlıyor.
- Olası kaybolmalara karşı çocuğunuzu dikkat çekici renklerde giydirmenizi tavsiye ederiz. Özellikle Disneyland gibi devasa ve kalabalık tema parklarda veya hiç bilmediğiniz bir ülkenin sokaklarında gezerken buna ihtiyaç duyabilirsiniz. Güvenliği için koluna çocuğun ismi, sizin isminiz ve telefonunuz yazan bir künye veya boynuna asabileceğiniz bir kart hazırlayabilirsiniz.
- Son olarak lütfen rahat olun. Çocukla seyahat hiçbir zaman eşinizle baş başa gittiğiniz seyahatler gibi olmayacak ama emin olun çok eğlenecek ve gezmenin hiç bilmediğiniz yönlerini keşfedeceksiniz.
Çocukla Seyahatte Yanınıza Almanız Gerekenler
- Bolca yedek kıyafet, deniz veya havuz için kaydırmaz ayakkabı, havlu, şapka, gözlük, güneş kremi
- İnce müslin örtüler ve yedek battaniye
- Bez, ıslak mendil, kağıt havlu, alt açma örtüsü
- Sağlık seti (ateş ölçer, ağrı kesici ateş düşürücü şurup, varsa özel olarak kullandığı ilaçlar, kaşıntı kremi, ishal ilacı, aşı ve kan grubu kartları)
Not: Yurtdışı seyahatine çıkacaksanız, ilaç taşıma kuralları ülkelere göre değişiklik gösteriyor, önceden öğrenip ona göre davranmak gerekiyor.
- Oyuncak, kitap ve boya kalemleri, oyun kartları ve oyun hamurları (Bir süredir görmediği eski oyuncaklarını seyahat esnasında vermek yeni oyuncak gibi oyalanmasına neden oluyor)
- Kullanıyorsa biberon, emzik, boş mama kabı, mama kaşığı, yemek ve su termosları (çok işe yarıyor)
- Atıştırmalıklar (tuzsuz kuruyemişler, küçük yoğurtlar, evde yapacağınız poğaça ve kurabiyeler, meyveler, bebeğiniz küçükse kavanoz mamalardan sütlaç)
Çocukla Seyahatte Yemek
Çocukla seyahatin, en zor konusu belki de yemek. Biz genelde öğünlerde ne verdiğimizden bahsedelim en iyisi.
Kahvaltı: Türkiye’deyseniz en kolay öğün. Yumurtası, peyniri, zeytini ne ararsanız bulursunuz. Ama kahvaltılık yurt dışı seyahatlerinin de en kolay öğünü. Ekmek peynir ve sütü neredeyse tüm otellerin kahvaltılarında bulabilirsiniz. Eğer ev kiraladıysanız işin daha da kolay. En yakın marketten damak tadına uygun olarak bulabileceğiniz şeylerin başında kahvaltılıklar geliyor.
Öğlen: Yemek yemek için oturacağınız neredeyse tüm mekanlarda çorba seçeneğini bulabilirsiniz. Yanında ekmekle beraber en risksiz öğle yemeği bu olabilir. Bunun yanında doyması için makarna ve pizza iyi birer seçenek.
Akşam: Türkiye’deyseniz köfteden ala akşam yemeği mi olur diyoruz : ) Yanına da elma dilim patatesler ve yoğurt. Yurt dışında emin olduğunuz et yemeklerinden yedirebilirsiniz. Emin değilseniz yine en iyisi çorba, makarna, pizza gibi hamurlu yiyecekler ya da balık tercih edebilirsiniz.
Ayrıca evden küçük bir kavanoza toz tarhana koyup otelde veya kaldığınız evde su ısıtıcısıyla kendi çorbanızı da yapabilirsiniz. Tekli küçük elektrikli ocaklardan yanına alabiliyorsanız, bir cezve içinde küçük bir kavanoza koyduğunuz karışımdan kolayca muhallebi hazırlayabilirsiniz.
Ara Öğün: Yoğurt, kurabiye, meyve, kuruyemişler, kutu süt
Çocukla Seyahat Etmek İçin En İdeal Yerler ve Zamanlar
Türkiye: Türkiye’de çocukla tatil yapmak için en uygun zamanlar aslında seyahatinizin niteliğine göre değişiyor. Deniz kum güneş üçlüsü için Nisan, Mayıs Haziran ve Eylül – Ekim ayları bizce en konforlu zamanlar. O zamanlarda çok sıcak da değil kalabalık da. Adım attığınız her yerin adeta karınca yuvası gibi olmasını istemiyorsanız seyahate yüksek sezon dışında çıkmalısınız.
Kültür ve doğa gezileri için ise aslında her vakit uygun. Destinasyon olarak bizim fikrimize göre çok uç yerler haricinde bir kısıtlama yok. Biz çocukla çok zor oluyor denen birçok yeri ziyaret ettik. Önceden araştırıp hazırlığımızı yaptığımız için de pek zorlanmadık. Bazen sırayla birbirimizi bekledik ama genelde çocuğumuzu da akışa katarak gezmeyi başardık.
Konaklama konusunda çekinceleri olanlar için ise çocuk dostu otel bolluğu nedeniyle öncelikle Antalya’yı önerebiliriz. Sonrasında çocukla gezmek için Muğla ve İzmir çok uygun.
Kar ve kayak seyahatleri için Aralık Ocak Şubat herkesin bildiği üzere en keyifli zamanlar.
Bu arada bu konunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini söylemeliyiz. Biz Bozcada gibi nispeten genç ve çocuksuzların gittiği yerlere de çocukla gittik ve de keyif aldık. Zaten Kartal hayatımıza gelmeden önce de sabah uçağıyla Kayseri’ye gidip, oradan taksiyle Göreme’ye geçip, günübirlik Kapadokya’yı gezip akşam uçağıyla Nevşehir’den İstanbul’a dönmüş insanlarız : ) Hatta daha da ilginci Adana’ya gidip havalimanındaki Nihat Restoran’da Ali Nazik yiyip, 2 saat sonraki uçakla İstanbul’a döndüğümüz anılarımız da var : )
Neyi yapıp neyi yapamayacağınızı en iyi siz bilirsiniz ama bizim deneyimlerimize göre çok uç noktalar hariç her yere çocukla gidilir ve su akar yolunu bulur 🙂
Yurt dışı: Bunun zamanı gideceğiniz ülkeye göre değişmekle beraber Avrupa için genelde Türkiye ile hemen hemen aynı zamanlar ideal oluyor. Yunan Adaları, Barcelona, Viyana ve park bahçe bolluğu nedeniyle Budapeşte ilk aklımıza gelenlerden. Ayrıca Paris’te siz keyifle şehri gezdikten sonra çocuğunuzu Disneyland’a götürebilir ve onunla beraber keyif alarak harika zaman geçirebilirsiniz.
Seyahatin Çocuklara Kazandırdıkları
Ufukları Genişler: Seyahat eden çocuklar dünya vatandaşı olurlar. Farklı insanları, kültürleri, dilleri, tarihleri, iklimleri ve coğrafyaları görürler.
Farkındalıkları Artar: Seyahat esnasında değişik yerler görür ve hiç planlamadığınız eşsiz deneyimler yaşarlar. Doğada bulunur ve 5 duyularını mükemmel bir şekilde harekete geçirirler.
Doğaya Yakınlaşırlar: Tablet, televizyon ve telefondan uzaklaşırlar ve doğadaki materyallerle oyun kurmayı öğrenirler. Bir antik kentteki taşla bile oyun oynamayı başarabilirler. Ayçiçek tarlalarında gezer veya bulutlara bakarak hayal kurabilirler. Bu da hayal güçlerini genişletir. Doğa demek doğal terapi demektir.
Covid 19 Süreci ve Çocukla Seyahat
Çocukla seyahat etmek tek başına bile birçok ebeveyni tedirgin ederken, covid 19 süreciyle bu endişe ne yazık ki artmış durumda. Çocukların süper taşıyıcı olması, yeni gelinen noktada çocukların da hastalanmaya başlaması biz ebeveynleri oldukça endişelendiriyor.
Fiziksel iyiliğin yanında ruh ve psikolojik iyilik halini de önemseyen ebeveynler olarak, biz önlemlerimizi alarak bu süreçte seyahat etmeye devam ettik. Belki eskisi kadar sık değil ama bize iyi gelecek ve ailemizin ruhunu dinlendirecek kadar bunu yapmaya özen gösterdik.
Hayatımızın bir parçası haline gelen maske ve dezenfektanlarımızı yanımıza en yakın arkadaş yaptık, hijyeni en üst seviyede tuttuk, nispeten tenha olan zamanlarda seyahat etmeyi seçtik ve geldiğimiz noktada seyahat ederek fakat hala hastalıktan korunarak bu günlere geldik.
Artık seyahat alternatifleri o kadar çok ve çeşitli ki, çocuklu aileler için o kadar güzel seçenekler var ki… Bu seçenekler arasından kendimize ve çocuğumuza en uygun olanı seçip yola çıkmak için birçok sebebimiz var aslında.
Dünya bir süreçten geçer, seyahat olgusu yön değiştirir ve evrilirken değişmeyen tek şey seyahat tutkumuz! Bu tutkuya çocuğumuz da eşlik ederken yapmamız gereken tek şey tüm sağlık önlemlerimizi alarak kalbimizin sesini dinlemek…
Gezenti Bir Aile
Instagram: gezentibiraile