
Gün batımı mı? Gün doğumu mu? Kısa tur mu? Uzun tur mu?
Nemrut’a giderken aklımda bu dört soru vardı.
Hangisini seçmeliyim? Hangisine katılırsam neler görebilecektim? O kadar büyülü bir atmosfer ile karşılaştım ki, hiç birinden vazgeçemedim ve hepsini yaptım…”Türkiye’de ölmeden yapılacaklar listesine herkes eklemeli burayı…
Çok sıkmadan biraz tarihinden bahsedelim…
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan ve hala gizemini koruyan Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alıyor.Kommagene Kralı Antiochos tarafından ölümsüzlüğün ve tüm dünyaya hükmetmenin göstergesi olarak Tanrılarına minnetle sunulmuş görkemli kalıntılar, sizi 2150 metre yükseklikte karşılıyor.
Kalıntıları incelemek için gelen Alman bilim adamı Otto Punchtein: “Karşımda beliren şey,beni hayrete düşürmüştü.Gördüğüm mezar tepesi,sanki bir dağ üzerine oturmuş başka bir dağ gibiydi. “ sözleriyle hayranlığını dile getirmiş.
Yüksekliği 8-10 metreyi bulan tahtlar üzerine oturtulmuş heykeller, krallığın gücünü tüm ihtişamıyla gözler önüne seriyor.
Peki, nerede? Ne göreceğiz?
Aynı zamanda volkanik bir dağ olan Nemrut Dağı Tümülüsünde Doğu, Batı ve bu ikisini birbirine bağlayan Kuzey Terası bulunuyor.
Doğu terasında yüzleri güneşe doğru dönük şekilde konumlandırılmış şekilde; Kral Antiochos, Zeus (Baş Tanrı ,göklerin hakimi),Fortuna (şans ve bereket getiren Kommagene Tanrıçası),Apollo (Zeus’un oğlu,ışık ve güneş Tanrısı),Herakles (Kuvvet ve kudretin sembolü) heykelleri bizi selamlıyor.
Gökyüzünün koruyuculuğunu temsil eden ’kartal’ ve yeryüzünün koruyuculuğunu temsil eden ’aslan’ heykelleri gerçekten görülmeye değer.Heykellerin önünde bir ateş sunağı(atlar) ve yanında bir aslan heykeli bulunuyor. Tahtların arkasında 237 satırdan oluşan Antiochos’un vasiyetine(Namos) ulaşmak mümkün .
Batı Terasında da Doğu terasındaki heykellere ek olarak Kral Antiochos’un tanrılarla selamlaşmasını betimleyen kabartmalar bulunuyor. Ayrıca 25 bin yılda bir olan astrolojik bir olayı temsil eden ,ilk horoskoplardan biri olduğu düşünülen aslan kabartması da burada karşımıza çıkıyor. Kabartmaların üzerinde yer alan ay ve yıldızdan Kral Antiochos’un tahta çıkış tarihi olan M.Ö. 7 Temmuz 62 tarihi anlaşılıyor.
Doğu terasında tahtlar, Batı terasında ise heykel başları zamanın etkisinden arınmış, daha sağlam olarak karşınıza çıkıyor.
Nemrut’ta Gün doğumu
Gün doğumu için zifiri karanlıkta yollara düşüyorsunuz. Güneşin ilk dokunduğu yer olan Doğu Terası için Yaklaşık 600 metre yolu, 300’e Yakın merdiveni el fenerleriyle çıkıyorsunuz.
Rahat ayakkabı giyme tavsiyesi tam da burada devreye giriyor☺
Yoruldukça merakınız daha da artıyor. Sonunda Doğu terasındasınız, nefes nefese ama daha çok heyecanlı. Tepelerin ardından bir ışık huzmesi yavaş yavaş süzülerek karanlığı deliyor.Güneşin gelişini herkes alkışlarla kutluyor ve etraf aydınlanmaya başlıyor. Tarifi imkansız bir an, sanki güneş avucunuza doğuyor, karanlıktan aydınlığa ulaşan bu mucizeye tanıklık etmek paha biçilemez.
Yanınıza yiyecek-içecek bir şeyler de alırsanız hayatınızın en keyifli kahvaltılarından birini yapma şansını yakalayabilirsiniz.
Hangi mevsimde giderseniz gidin ,yanınıza kalın bir şeyler almayı unutmayın derim. Ören Yeri girişindeki battaniye kiralama çılgınlığını üşüdükçe anlamlandırıyorsunuz.
Nemrut’ta Gün Batımı
Gün batımı zaten şahsına münhasır güzel bir olay,ama inanın burada tadı bir başka . Bu kez Batı terasındayız.
Öncelikle size tavsiyem : heykelleri ve kalıntıları rahatça gezebilmek ,fotoğraf maceranızı gönlünüzce tamamlamak istiyorsanız gün batımından 1-2 saat önce orada bulunmanız.
Güneş batarken daha aceleci sanki bir anda batıveriyor. Siz beni dinleyin,erken gidin ; ellerinizden kayıp giden fırsatlar gibi bu ihtişamlı vedasını kaçırmanızı istemem☺ Muhteşem bir manzaranın ardında öyle nazlı nazlı veda ediyor ki size güneş; gördüğünüz pembeler, kırmızılar daha önce hiç görmediğiniz türden… Adeta perde kapanıyor,bir yanınız orda kalmış gibi hüzünlü iniyorsunuz merdivenleri bu kez…
Uzun Tur bana ne vadediyor?
Nemrut’ta hangi an’a tanıklık etmek istediğinizi belirledikten sonra gelelim hangi turu tercih edeceğinize. Eğer vaktiniz varsa ve ilk defa geliyorsanız tabi ki uzun turu tercih etmelisiniz.
Ama benim gibi büyüsünden kurtulamayıp bir çok kez gittiyseniz, “Ayy ben gidip ,bir güneşi batırıp-doğurup geleceğim “ şımarıklığında kısa turu tercih edebilirsiniz☺ Hatta bir keresinde heykelleri bembeyaz karların içinde seyretme şansını bile yakaladım.
Hazır bu kadar yakınken, Nemrut Dağının atmosferinden zor da olsa sıyrılıp Kommagene Krallığı,Selçuklular ve Roma İmparatorluğundan kalma bu eserleri de görme fırsatını kaçırmayın derim:
- Arsemia Antik Kenti
- Selçuklu Köprüsü
- Eski Kahta(Yeni Kale)
- Karakuş Tümülüsü
- Cendere Köprüsü (Septumus Severus Köprüsü)
Karakuş Tümülüsü
Vaktiniz kalırsa Adıyaman’ın merkezinde bulunan ve Kommagene Krallığının beş büyük kentinden biri olarak kabul edilen “Perre Antik Kenti “ni görmenizi çok isterim.
- Buralara kadar gelmişken “çiğ köfte“ yemeden dönmemeniz konusunda hatırlatma yapmama gerek yok herhalde☺
- Dönüş yolunda Fırat Nehri’nin kıyısında yorgunluğunuzu atmayı unutmayın.
Arsemia Antik Kenti
“Güneşin torpil geçtiği “ bu topraklarda sunulan mistik ve görkemli şöleni kaçırmamak adına , Nemrut Dağı’nı görmek için gün batımı ve gün doğumunu tercih edin. Ama illaki birini seçmek zorundaysanız,tercihiniz gün doğumundan yana olmalı.
Yazımın başında da ifade etmiştim, ben giderken aklıma takılan tüm soruları sizler için kitap cümlelerinden ziyade kendi deneyimlerimle cevaplamaya, işinize yarayacak tavsiyelerde bulunmaya çalıştım. Bilirsiniz deneyimler eşsizdir…
Şu yaşadığımız Covid- 19 salgınının sağlıkla son bulması ve özgürce gezebileceğimiz, keşfetmenin tadına varabileceğimiz ve #tatilsebebimvar diyebileceğimiz günlere bir an önce kavuşmak dileğiyle…
Kral Antiochos’un kitabesinde yer alan krallığın ölümsüzlüğünü ve kudretini bir kez daha hatırlatan sözleriyle veda etmek isterim.
“Ata hükümdarlığını devraldığım zaman, dindarlığımın bir sonucu olarak, tahtıma bağlı krallığı tüm tanrıların ortak yurdu yaptım. Zamanın akışı içinde her kim, bu kanunu ve bize ibadeti korur ve sürdürürse, benim hayır dualarımla anılacaktır. Tüm rahmetli atalar ve tanrılar ondan razı olsun. Her kim ki, bu düzenin kutsal geçerliliğini bozar ya da zarar verir, ya da gerçek anlamını değiştirmeye yeltenirse, yalnız kendisi değil, aynı zamanda tüm soyu sopu rahmetli atalarımın ve tüm tanrıların hışmına uğrasın. “
*Feral KIRLAR
Instagram: https://instagram.com/feralimoo