Bir kedim var. Adı Gölge. Uslu gibi duran ama çılgın bir Scottish Fold. Onu ilk sahiplendiğimde gezmeyi de çok sevdiğim için internette en çok araştırdığım konu başlıkları bunlardı. Onunla ilk seyahate çıkışımızı hatırlıyorum da nasıl da panik olmuştum. İnternette birçok şey yazıyor da peki ya bizim için hangisi doğruydu? Tabii ki biz deneyimleyerek bizim için en doğru yolları bulduk. Ve sizinle de bu konudaki tecrübelerimizi paylaşmak isteriz.

Yola Çıkmadan Önce:

Öncelikle ister kedi ister köpek olsun hayvanlara sakinleştirici verilmesi ve uyutulması gibi uygulamalardan kaçının.

Mümkünse daha küçük oldukları dönemde kısa süreli seyahatlere alıştırmakta fayda var. Aşılarını yaptırmalı ve hayvan pasaportunu da yanınıza almayı unutmamalısınız.

Gittiğiniz yere daha çabuk adapte olabilmesi için de günlük kullandığı; mama-su kabı, hayvan yatağını, tuvalet kabını ve varsa oyuncaklarını almak da gittiği yere alışmasını kolaylaştıracaktır.

Seyahat ederken içinde yer alacağı evcil hayvanınızın taşıma çantasının, özellikle boyutlarının, uzun süre kalacağı için havasızlık gibi onları etkileyecek olumsuz koşullara karşı yeterli boyutlarda olması çok önemli. Ayrıca alt tabanı için idrar kaçırmalarına karşı hasta bezi sermek gerekir.

Okuduğum çeşitli kaynaklar ve araştırmalara göre hayvanlar için en doğru seyahatin özel araçla yapılan seyahatler olduğu söyleniyor. Biz de kedimizle seyahat ederken kendi özel aracımızı tercih ediyoruz. Hayvanlar yolculuk sırasında çok fazla stres altına giriyorlar. Uçak ve uzun otobüs yolculukları onlar için çok daha zorlayıcı olacaktır.

Peki ya böyle bir imkanınız yoksa?

  • Otobüs Yolculukları: Ulaştırma Bakanlığının yaptığı değişiklikle artık hayvanlar sahipleriyle beraber seyahat edebilecek. Kedi, köpek ve kuşlar artık kendi taşıma çantasında kilitli bir şekilde, hayvan sahibinin kucağında veya oturduğu koltuğun önünde taşınabilecek.

Özellikle molalarda onların da ihtiyaçlarını karşılamak lazım. Ara ara yemek ve su ihtiyaçlarını karşılayıp, başını okşayıp, sevginizi göstermek de onları oldukça rahatlatacaktır.

  • Uçak Yolculukları: Uçak firmalarına göre değişim gösteren bir sistemleri var. Örneğin; THY, 11 Ocak 2021 tarihi itibariyle evcil hayvanlar kafesiyle birlikte 8 kg üzerindeyse kargo bölümünde, 8 kg altındaysa yolcu kabininde taşınır. Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığına göre sabit bir ücretlendirme yapılır. Evcil hayvanların taşınması ücretsiz bagaj hakkına dahil değil, ücretlidir. Ayrıca rezervasyonlarda da uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılması isteniyor. Tehlikeli sayılan bazı köpek cinsleri (Pitbull, Doberman vb) uçağa alınmamaktadır. Evcil hayvana ait kimlik ve aşı bilgileriyle birlikte yurt dışına gidenler için de ülkelerin istediği belgeleri de yola çıkmadan hazırlamanızda fayda var. Daha detaylı bir bilgi almak isterseniz THY internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Uçak yolculuklarında daha fazla detaylı içerik olması nedeniyle bir örnek daha vermek gerekirse Pegasus firmasında evcil hayvanlar için ayrı bir ücret ödenmektedir. İç Hat uçuşlarında; kedi, köpek, kuş taşınmasına izin verilmektedir. Dış Hat uçuşlarında ise; sadece kedi ve köpek taşınmasına izin verilmektedir. Ayrıca; kangal köpekleri 6 aya kadar taşınırken, American Pitbull, American Bulldog ve Rottweiler gibi pek çok cinsin taşınmasına izin verilmemektedir. Yine THY olduğu gibi Pegasusta’da 8 kg kuralı bulunuyor. Yola çıkmadan evcil hayvanınızın sağlık belgesi, aşı kağıdı ve kimliği, evcil hayvan pasaportuyla birlikte yanınızda mutlaka bulunmalı. Evcil Hayvanların taşınma talepleri Pegasus Çağrı Merkezi veya seyahat acentaları üzerinden, detaylar için Pegasus’un internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Firmadan firmaya değişiklik gösterdiği için iki örnekle açıklamak istedik. Sizin tercih edeceğiniz farklı bir havayolu firmaları için ya çağrı merkezlerini ya da internet siteleri üzerinden süreçlerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

  • Deniz Yolculukları: Deniz yolculuğu deyince akla ilk gelen şeylerden biri Şehir Hatları oluyor elbette. Şehir Hatları; serbest kaldığında çevresine zarar verebilecek evcil hayvanlar şehir hatlarına kabul edilmemektedir. Örneğin; Yırtıcı, Zehirli Hayvanlar, Sürüngen Türleri vb. Kafese sığamayacak büyüklükteki köpeklerle de yolculuk yapılamıyor. İskele araçları ve deniz araçları girişine izin verilen hayvanların sorumluluğu da sahiplerine aittir.

Feribot ve Deniz Otobüslerinde hayvanların sahiplerinin yanında taşınmasına izin verilmemektedir. Görevlilerin gösterdiği yerlerde kafes içinde taşınabilmektedir.

  • Tren Yolculukları: TCDD internet sitesinde yer aldığı üzere; kuş, kedi, balık, köpek gibi hayvanlar kafes büyüklüğü dizinin üzerinde olacak şekilde ve hacimde olmalı, vagon ve koltuklara hasar ve kirlilik yaratmayacak şekilde yolculuk yapılabilmektedir. Ana Hat trenlerinde örtülü kuşet ve yataklı vagonların dışında kalan vagonlarda; YHT ise tüm vagonlarda şartlar yerine getirildiği takdirde evcil hayvanla seyahate izin verilmektedir. Mesafeye göre tam standart bilet ücreti üzerinden %15 indirimli biletleri de almak gerekmektedir. Yola çıkmadan önce; evcil hayvanınızın kimlik kartı, sağlık raporu ve aşı karnesi mutlaka yanınızda olmalı. Diğer tüm detaylar için TCDD internet sitesine göz atmanızı tavsiye ederiz.

  • Özel Araç Yolculukları: Biz kediyle en çok tercih ettiğimiz seyahat biçimini bizden örneklerle detaylandırmak isteriz. Sırt çantası şeklinde olan taşıma çantalarını tercih ettiğimiz için kafasını çıkarıp etrafı rahatça görüp o şekilde seyahat ediyoruz. Ancak pek çok kedi için bu durum çok stresli olabilir o nedenle seyahat çantasının üstüne havasız kalmayacak şekilde örtü sererek tamamen dışarıya kapalı bir yolculuğu da tercih edebilirsiniz. Köpekler için de özel su sızdırmaz örtüleri ile yatağını da koyup bu şekilde yolculuk yapabilirsiniz.

Yola çıkmadan 2-3 saat önce yemek ve su içmeyi bırakmalı ve yola çıkmadan kediyi belirli aralıklarla kumuna yönlendirme yapmak çok önemli. Böylece yol sırasında yaşanabilecek sıkıntıların da önüne geçmiş olursunuz.  Köpekler için belirli aralıklarda yol boyunca ihtiyaç molaları vermek gerekmektedir.

Yol boyunca evcil hayvanınızla konuşmak, başını okşamak stresini azaltmakta yardımcı oluyor. Sahibine bakması ve temas edip koklaması oldukça rahatlatıyor.

Mama, su, ödül maması ve malt gibi kedilerin ihtiyacı olan şeyler yanınızda küçük bir çantanın içinde mutlaka bulundurmalısınız. Yol boyunca özellikle kediler mama ve su gibi arayışları olmasa da yolculuk sırasında her ihtimali düşünüp yanımızda bulunmasında fayda var. Örneğin; Gölge mama ve su istemese de maltını yemeyi tercih ediyor.

Tabii siz yine de yola çıkmadan önce veterinerinizle konuşmayı ve onun tavsiyelerini de dikkate almayı unutmayın.

Onlar bizim vazgeçilmezimiz. Kimimizin en yakın arkadaşı, kimimizin çocuğu gibi. Her ne olursa olsun onlarla çıkılan yolculuklar çok başka. Sevimli dostlarımızla birlikte keyif dolu yapacağınız seyahatler dileriz.

İnstagram Adresi: @gezmeyisevenaile

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin