
Zenginliği ile tanınan Ortadoğu ülkeleri arasında yer alan Katar’ın başkenti Doha, Basra Körfezi’nin kıyısında yer alıyor. 1.351.000 nüfusa sahip olan Doha – Katar ülkenin en kalabalık şehri olmasının yanı sıra kültürel zenginlikleri, görkemli mimarisi ile turistlerin dikkatini çekiyor. Farklı kültürleri tek bir çatı altında toplayabilen şehirde, hem bikinili kadınlara hem de haşemalı kadınlara aynı anda rastlayabiliyorsunuz. Renkli ışıkları ile hava karardığında bambaşka bir dünyaya dönüşen Doha, gökyüzüne ulaşan gökdelenleri ile inşaat sektöründeki başarısını kanıtlıyor.
1971 yılında bağımsızlığına kavuşan Katar’ın en gelişmiş şehirlerinden biri olan Doha, 2012 yılında tamamlanan uluslar arası havaalanı ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. 1940 yılına kadar geçimini balık avcılığı ve inci ile sağlayan Doha, petrol kaynaklarının bulunmasıyla birlikte birdenbire değişiyor. Şehrin sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde kişi başına düşen milli gelir oranları artmasını sağlayarak Katar’ı dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline getiriyor. Lüks restoranları, devasa alışveriş merkezleri, modern ve lüks mimarı yapıları ile ön plana çıkan Doha-Katar görülmesi gereken Orta Doğu ülkeleri arasında yer alıyor.
Doha– Katar’da Gezilecek Yerler
İslam Eserleri Müzesi
Görkemli tasarımı ve mimarisi ile büyüleyen İslam Eserleri Müzesi, 45 bin metre karelik bir alan üzerine kuruluyor. Müze, çevresine başka herhangi bir bina yapılmasını ve görkeminin bozulmasını engellemek amacıyla tek başına yapay bir ada şeklinde tasarlanıyor. Binanın iç ve dış cepheleri Fransa’dan getirilen kireç taşı ile sıvanıyor ve dış kısmında yer alan hilal şeklindeki dalga kıran muhteşem bir ambiyans yaratıyor. 5 katlı olan müzenin tasarımında kullanılan geometrik desenler farklı bir hava yaratıyor. Şehrin tamamına hâkim bir konuma sahip olan müze ihtişamlı görünümün yanında sahip olduğu dillere destan koleksiyonları ile de adından söz ettiriyor. Birbirinden değerli el yazmaları, fildişi, değerli taşlar ve değişik dokuma örneklerine yer veren müze, 7. yüzyıl ile 19. Yüzyıllar arasında yer alan tüm değerli taş koleksiyonları ile adeta büyülüyor.
The Pearl
Gökyüzünden bakıldığında içinde inci olan 3 istiridye’ye benzeyen Pearl, Doha’da yaklaşık olarak 4 milyon metrekare alan üzerine kuruluyor. Yapay bir ada olan Pearl, geçmişte inci avcılığı ile geçimini sağlayan Doha’ya atıfta bulunuyor. 2007 yılında yapılmaya başlanan Pearl adası 2010 yılında yerleşime açılıyor. Katar’ın lüks yaşama düşkünlüğünü en gerçekçi kanıtı olan Pearl, denize sıfır apartmanları, ünlü markaları ağırlayan devasa alışveriş merkezleri, muhteşem restoranları ile otantik bir atmosfer yaratıyor. Yabancı uyruklu kişilerin de mülk sahibi olmasına izin verilen Pearl’de yaklaşık olarak 12 bin kişi yaşıyor.
Muhammed bin Abdulvahap Cami
Ortadoğu’nun en göz alıcı camilerinden biri olan Muhammed bin Abdulvahap Cami, ışıltılı gökdelenleri ile görkemli bir şehir olan Doha’da mimari özellikleri ile fark yaratıyor. 175 bin metrekarelik alana kurulan camide aynı anda toplam 30 bin kişi ibadet edebiliyor. 90 tane kubbeye sahip olan yapı, hem Arap mimarisinden hem de modern mimariden izler taşıyor. 3 ana girişe sahip olan caminin 17 adet yan girişi bulunuyor ve 65 metre yüksekliğe sahip olan ve fener şeklinde tasarlanan minaresi ön plana çıkıyor. Caminin içi ibadet için ayrılan bölümlerin yanı sıra, hafızlık kursu ve kütüphane bölümleri ile ilgi çekiyor. 24 saat sıcak su hizmeti veren camideki abdest alma yerleri temizliğiyle de dikkat çekiyor. Ülkeye gelen turistler tarafından mutlaka ziyaret edilen yerlerin başını çeken Muhammed bin Abdulvahap Cami’de, kadınlar için ayrılan alana Cuma vaazını takip edebilmeleri içim LCD ekran televizyonlar bulunuyor. Ayrıca cami 300 araçlık otoparkı ile de dikkat çekiyor.