
Tüm yıl boyunca dört gözle beklediğiniz tatilinizin tatsız bir anıya dönüşmemesi için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de beslenme konusu oluyor. Tatil boyunca dinlenip yorgunluğunuzu atarken, midenizi ve beslenme alışkanlıklarınızı da göz ardı etmemelisiniz.
Uzun seyahatlerde beslenme ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz en faydalı bilgileri “Uzun Seyahatlerde Sağlıklı Yemek Yeme Tüyoları ” yazımızda sizler için bir araya getirdik…
Uzun Uçak Yolculuklarındaki İkramlara Dikkat!
Uzun süren uçak yolculuklarında midenizle birlikte tüm vücudunuzun dengesi bozulabilir. Basınç değişimi, uzun süre hareketsizlik gibi etkenlerin sağlığınızı olumsuz etkilememesi için öncelikle yolculuk boyunca bol miktarda su içmelisiniz. Uçakta ikram edilen yiyecekler ise seyahat için tercih ettiğiniz hava yolu firmasının menşei ve yolculuğunuzun başlangıç ya da varış noktasına göre değişiklik gösterebilir. O bölgenin kültürüne ait yiyeceklerden oluşan menüleri tercih ederken dikkatli olmalı, midenizi henüz hazır olmadığı tatlar ile zorlamamalısınız. Hafif bir meyve, yoğurt ya da salata ile yolculuğunuz boyunca aç kalmadan midenizi rahatlatabilirsiniz.
Otel Odasında Sağlıklı Atıştırmalıklar Bulundurun
Tatilinizi geçirmek için belirlediğiniz bölge, size yiyecek-içecek konusunda çok çeşitli alternatifler sunamayabilir. Damak tadınıza uygun olmayan besinler veya jet-lag’den kaynaklı saat değişiklikleri, her zamanki beslenme alışkanlıklarınıza olumsuz etki edebilir. Bu sebeple her an her şeye hazırlıklı olmak adına otel odanızda meyve ya da kuru yemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz. Bu sayede açlığınızı sağlıklı bir şekilde bastırabilirsiniz.
Kahvaltıyı Atlamayın
Uzun seyahatlerde sağlıklı yemek yeme tüyoları arasında belki de en önemlisi ise kahvaltıyı atlamamaktır. Güne enerjik başlamanız ve gün boyu vücut direncinizin düşmemesi için kahvaltı öğününü es geçmemelisiniz. Zamanın büyük bir kısmının; gezi, tur, yürüyüş ya da yüzme gibi aktif etkinlikler ile geçtiği tatillerde sağlıklı ve zengin bir kahvaltı, gün boyu dinç kalmanızı sağlayacaktır. Ülkelere ve kültürlere göre değişebilen beslenme alışkanlıkları, neyse ki kahvaltı konusunda çok büyük farklılıklar göstermemektedir. Her ne kadar Türk mutfağı gibi zengin bir kahvaltı mümkün olmasa da gidilen bölgenin mevsim meyveleri, taze hamur işleri, kahvaltılık gevrek ve meyveli yoğurtlar, hemen hemen her kültürün kahvaltı menüsünde bulunur.
Bol Bol Su İçin
Özellikle sıcak iklime sahip bölgelere gerçekleştirilen seyahatlerde yeterli miktarda su içmeyi asla unutmamalısınız. Vücudun ihtiyaç duyduğu ve gün içerisinde tüketilmesi gereken su miktarı, kişiden kişiye değişmekle birlikte susuz kalmak ya da az su içmek, vücudun birçok faaliyetine olumsuz etki edebilir. Örneğin, vücutta yer alan tüm sistemler, organlar ve hücreler, yeterli su olmadan faaliyet gösteremezler. Küçük bebeklerden yetişkin insanlara kadar herkes, gün içerisinde bol bol su tüketmelidir.