SEYAHAT, SAĞLIK, SİGORTA

Yola çıkarken bütün belgelerinizi tamamladığınızdan emin misiniz? Biletler, pasaport, vize, otel giriş belgeleri… Peki seyahat sağlık sigortanız? Bir sağlık çalışanı olarak bugün size mesleğimi ve en sevdiğim hobim olan seyahat etmeyi birbirine karıştırarak, ilginizi çekeceğini ve bilmeniz gerektiğini düşündüğüm seyahat sağlık sigortasından bahsetmek, bu sigortaya dair bazı sorulara yanıt vermek istiyorum.

Kongo’ya gittiğinde Ebola’ya yakalanmaktan veya Afrika’ya gittiğinde Sıtma virüsüne yakalanmaktan korkarak gideniniz oldu mu? Saymakla bitmeyecek, bilmediğimiz onlarca epidemi, virüs, bakteri… Peki ya bavulumu kaybedersem, pasaportumu çaldırırsam,uçağı kaçırırsam korkusu, veya yaşanmış hikayeniz olmadı mı? Ben bu korkuları taşıdığım için yabancı ülkelere gitmekten çok korkuyordum, hatta düşünesi bile içimi ürpertmeye yetiyordu, ta ki seyahatler için özel bu sağlık sigortası hizmetinin içeriklerini öğrenene kadar.

Seyahat sağlık sigortasının kişileri yurt içinde veya yurt dışına  edilen seyahatler esnasında karşılaşabilecek ani rahatsızlık ve hastalıklarda koruma altına alan, yaşanabilecek maddi kayıpları önlemeye yarayan özel bir sigorta türü. Yani seyahatiniz esnasında yaşanan sorunlarda tıbbi kaynaklardan sorunsuz faydalanabileceğiniz; bavul, pasaport kaybı veya kaçırılan uçak bileti gibi sorunlarda bu sigorta çözüm noktanız oluyor.                                Gelelim en merak edilen sorulara.

Seyahat sağlık sigortası fiyat ve içeriği nedir?

En çok merak edilen sorulardan birisi tabiki fiyat!                                                                              Sigorta acenteleri aracılığıyla yapılan bu hizmet firmadan firmaya fiyat ve içerik olarak farklılık gösterebiliyor, paket dahilinde olan hizmetleri ve fiyatları iyice araştırarak almanızda fayda var.

Seyahat sigortası hangi seyahatler için yapılır?

-Vize almamız gereken (Schengen ülkeleri, ABD, Belçika) ülkeler vize için başvuru esnasında ıslak imzalı olarak seyahat sağlık sigortası belgesi istemektedir. Vize başvurusuna dair bu sigorta belgesinin önemli olduğunu lütfen unutmayın.

-Yurtdışında eğitim görmenin katacağı değerler saymakla bitmez. Eğer siz de eğitim için yurtdışına gidecekseniz seyahat boyunca maddi manevi her türlü zarardan korunmak için seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız.

Eğer Erasmus programı ile yurtdışına eğitim görmek için gidecekseniz seyahat sağlık sigortanızın da olması istenecektir. Bütün planları yapıp seyahat sağlık sigortası eksikliği nedeniyle hayallerinizin suya düşmesini istemezsiniz eminim.

Seyahat sağlık sigortası hangi ülkelerde geçerlidir?

Vize başvurusu sırasında pek çok ülkenin zorunlu olarak istediği (Schengen ve Amerika vizeleri başta olmak üzere) bu sigorta özellikle Covid19 pandemisinden sonra büyük önem kazandı.

-Schengen vizesi isteyen ülkeler vize başvuruları esnasında seyahat sağlık sigortası da  istemektedir, aksi takdirde başvurunuz reddedilir.

-Vize istemeyen Azerbaycan, Sırbistan, Ukrayna gibi ülkelere giderken seyahat sağlık sigortası zorunluluğu yoktur, bu işlem tamamen yolcunun isteğine bırakılmıştır.

-Siyasi ve askeri risk bölgesinde olan ülkeler için (Afganistan, İran, Suriye, Kırım..) sigorta şirketleri seyahat sağlık sigortası poliçesi yapmaz. (Yine de gidecekseniz eğer araştırmakta fayda var.)

Seyahat sağlık sigortası nasıl alınır?

Parmaklarınızın ucunda 😊 Seyahat sağlık sigortası almak için bu hizmeti sağlayan sigorta şirketi acenteleri veya online sistemi/ web sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Lütfen bu hizmet için sigorta şirketleri arasında karşılaştırma yapmayı, fiyat ve paket içeriği bilgisi almayı unutmayın. Sizin için en uygun paketi bulacağınıza eminim. Araştırmaktan zarar gelmez 😊.

Seyahat sağlık sigortası ne zaman alınmalıdır ve süresi nedir?

Seyahatte en önemli detaylardan birisi de süre ayarlaması. Seyahat sağlık sigortası mutlaka seyahat başlamadan önce yapılması gerekmektedir. Seyahat başladıktan sonra poliçe düzenlenememekte ve süre uzatımı yapılamamaktadır. Süre belirlenmesi için sigorta şirketlerinin size vereceği avantajları araştırmanızı öneririm.

Unutmayın;

Seyahatte olaylar ani gelişir. Kimse pasaportunu, parasını çaldıracağını planlayarak seyahate çıkmaz. Kendi çapınızda hazırlıklı olsanız bile profosyonel bir yardım almakta fayda var. Haydi maddi kayıpları bir şekilde tahmin ettik ve hazırlığımız var diyelim. Peki kaza ve hastalık? Ciddiye alınması gereken en önemli kısım işte burası. Ufak bir soğuk algınlığı bile hayatımızın kıymetini bize bu kadar gösteriyorken başka ülkede, aile ve tanıdıklardan uzak, belki yapayalnız bir şekilde zor duruma düşmeyi kimse istemez, gelin seyahate çıkmadan önce bu konuyu bir kez daha düşünün

Şimdiden hepinize iyi yolculuklar, iyi maceralar ve iyi tatiller!

Sinem Berfin BEYAZ

İnstagram: sbbeyaz

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin